Правоохоронці допитали 48 свідків / фото: wikipedia.org

На Харківщині оголошено про підозру найактивнішому учаснику нападу на знімальну групу каналу «112 Україна»; ще двоє учасників конфлікту затримані за підозрою у погрозах та насильстві над журналістами.

Як повідомляє відділ комунікації поліції Харківської області, правоохоронці опитали близько 50 учасників події.

На даний час одному з найбільш активних учасників нападу на представників ЗМІ – оголошено про підозру у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 171 (перешкоджання законній професійній діяльності журналістів) Кримінального кодексу України.

Відео дня

Ще двоє учасників конфлікту затримані (в порядку статті 208 Кримінального процесуального кодексу України). Їм інкримінують вчинення протиправних дій, передбачених ч. 3 ст. 171 та ч. 2 ст. 345-1 (погроза або насильство щодо журналіста) Кримінального кодексу України.

У рамках досудового розслідування встановлено, що саме ці особи вчиняли стосовно журналістів протиправні дії. Як з’ясували слідчі, охоронці лісопереробного підприємства, застосовуючи силу, перешкоджали руху транспорту, намагалися заволодіти знімальною технікою та завдали тілесні ушкодження журналісту. В результаті події представник ЗМІ отримав забій спини, нирки, а також синці на обличчі.

Слідчі детально допитали членів знімальної групи для встановлення повної картини події. Потерпілого журналіста направлено на медичне обстеження.

Всього слідчі, прокурори та працівники оперативних підрозділів допитали як свідків 48 осіб.

Процесуальним керівником у кримінальному провадженні винесено 22 постанови про відібрання зразків слідів пальців рук у 19 свідків та 3 потерпілих. Зразки необхідні для проведення експертиз.

Крім того, 10 осіб притягнуті до адміністративної відповідальності за ст. 173 (дрібне хуліганство) Кодексу України про адміністративні правопорушення.

На даний час досудове розслідування триває, проводяться необхідні слідчі і процесуальні дії. Розслідування здійснюється за ч. 3 ст. 171 (перешкоджання законній професійній діяльності журналістів), ч. 1 ст. 186 (грабіж), ст. 293 (групове порушене громадського порядку), ч. 2 ст. 345-1 (погроза або насильство щодо журналіста) Кримінального кодексу України.

За вчинення даних злочинів передбачено максимальне покарання у вигляді позбавлення волі на строк до 5 років.

Як повідомляв УНІАН, вчора телеканал «112 Україна» повідомив про напад на журналістів каналу, які готували сюжет про незаконну вирубку дерев, оприлюднивши відповідний відеозапис про конфлікт безпосередньо під час ефіру.