Вранці у Мукачеві сталася стрілянина / фото Mukachevo.net

Мукачівська міськрада сьогодні на термінового скликаному позачерговому засіданні схвалила звернення до президента України Володимира Зеленського щодо криміногенної ситуації в місті та діяльності правоохоронних органів.

Про це кореспонденту УНІАН повідомили у прес-службі Мукачівської міської ради.

Читайте такожХовався з автоматом: з’явилося відео зі стрілком в Мукачеві (відео)

Відео дня

«Мукачівська міська рада змушена звернутися до глави держави за особистим втручанням через вкрай загрозливу криміногенну ситуацію, яка склалася в нашому місті. Підтвердженням цього є черговий зухвалий інцидент із застосуванням вогнепальної зброї, внаслідок чого госпіталізовано двох людей із вогнепальними пораненнями. Стрілянина у спальному районі створювала реальну загрозу жителям 86-тисячного міста, які вже не почуваються безпечно і рішуче вимагають надійного захисту від бандитів», - йдеться у зверненні.

Депутати наголосили, що Мукачеве жодним чином не можна вважати якимось особливим осередком злочинності, проблеми з правопорушеннями у місті загалом такі, як в інших містах країни.

«Головною причиною того, що в місті регулярно стаються кримінальні «розбірки», вважаємо професійну слабкість і вкрай низьку активність міської поліції. Злочинні угруповання почуваються чимдалі вільніше, бо фактично не відчувають системної, рішучої та фахової протидії з боку правоохоронців. Кримінальний блок міського управління поліції явно слабкий, на вулицях міста критично мало патрулів та патрульних екіпажів, профілактична робота із запобігання правопорушенням звелася до паперових звітів. У місті за останні роки не проведено жодної загальноміської операції за такими гострими напрямками, як наркоманія та обіг наркотичних засобів, розбій, крадіжки особистого майна», - йдеться у зверненні.

Депутати наголошують, що міська влада Мукачева категорично проти того, щоб місто було асоційоване з територією небезпеки і звертається із закликом про надання невідкладної і дієвої правоохоронної допомоги, яка б передбачала, насамперед, проведення оперативного і профілактичного відпрацювання міста спеціальними підрозділами Національної поліції та Національної гвардії, із залученням висококваліфікованих, досвідчених працівників з кримінального блоку.

«Термін такого відпрацювання, обсяги залучених сил і засобів мають бути достатніми, щоб різко зламати негативні криміногенні явища у Мукачеві, виявити і знешкодити їхні джерела», - наголошується у зверненні.

Другим пунктом вимог депутати ставлять заміну керівництва міського управління поліції, посилення його особового складу фахівцями з інших регіонів країни.

Третя вимога – посилення матеріально-технічного забезпечення поліції Мукачева сучасними засобами, автотранспортом і екіпіровкою.

«Сподіваємося на розуміння керівництвом держави всієї гостроти криміногенної ситуації в Мукачеві та підтримку міської влади в прагненні забезпечити спокій і безпеку містян», - йдеться у зверненні.

Як повідомляв УНІАН, вранці 7 лютого в Мукачеві по вул. Сєченова сталася стрілянина, в результаті якої двоє місцевих жителів дістали вогнепальні поранення.

За відомостями поліції, заявник повідомив, що чув постріли та бачив, як водії двох транспортних засобів стріляли у бік один одного, після чого обидва позашляховики поїхали в невідомому напрямку.

Постраждалих госпіталізовано.

Поліцейські встановлюють всі обставини інциденту і розшукують зловмисників.

Дану подію кваліфіковано за ч. 2 ст. 15, п. 1 ч. 2 ст. 115 КК України (замах на умисне вбивство двох осіб) та ч. 1 ст. 263 КК України (незаконне поводження зі зброєю).