Між учасниками угруповання були чітко розподілені ролі і завдання / Фото УНІАН

Правоохоронні органи Молдови підтвердили інформацію про затримання членів міжнародного злочинного угруповання, яке планувало замах на лідера Демократичної партії Молдови Володимира Плахотнюка.

Читайте такожЗ'явилися подробиці спецоперації із запобігання вбивству політика Молдови: знайдений слід спецслужб РФ

За попередніми даними, замах на політика замовили двоє громадян Молдови, один з яких перебуває в Москві, повідомляє NewsMaker.

Відео дня

Затримання членів злочинного угруповання відбувалося синхронно в Кишиневі та Києві. Як зазначив прокурор Прокуратури з боротьби з організованою злочинністю і особливих справ Віталій Бусуйок, молдовським правоохоронним органам вдалося затримати 8 осіб, 6 з яких - громадяни Молдови, які мають громадянства й інших країн, а двоє - громадяни України. У більшості з них вже є судимості. У Києві були заарештовані 9 членів злочинного угруповання. Всього у цій справі вже заарештовано 17 осіб.

Бусуйок уточнив, що громадяни України, затримані в Кишиневі, проходили спеціальну підготовку на Донбасі і були направлені в Молдову для організації замовного вбивства.

За словами прокурора, між учасниками угруповання були чітко розподілені ролі і завдання. «Нам вдалося виявити двох замовників замаху. Обидва вони - громадяни Молдови. Один з них перебуває в Москві», - розповів він.

Прокурор уточнив, що замовник, який перебуває у Москві, - кримінальний авторитет, який має великий вплив як в Молдові, так і в Росії.

Імена замовників Бусуйок відмовився називати в інтересах слідства. Прокурор також не назвав і можливі мотиви замаху на Плахотнюка. За його словами, про це можна буде говорити вже за результатами розслідування.

Повідомляється, що одночасно із затриманнями в Кишиневі проходили обшуки. В результаті були виявлені чотири гранати, два пістолета з глушником, кілька рацій, камуфляжне спорядження, одноразові мобільні телефони, комп'ютери та документи, які містять цінні для слідства записи.

Присутній на брифінгу перший секретар Посольства України в Молдові Артур Піменов відзначив злагодженість роботи українських та молдовських колег. «Після отримання інформації про те, що громадянину Молдови загрожує небезпека, Україна передала її в Генпрокуратуру Молдови», - розповів Піменов.

«Операція пройшла на досить якісному рівні. Це дозволило спецслужбам Молдови та України синхронно затримати фігурантів цієї злочинної групи», - додав український дипломат.

За даними Генпрокуратури Молдови, за замовне вбивство передбачалася плата у 200 тис. доларів. Половина суми - 100 тис. вже була отримана виконавцями від замовників як аванс.

Як повідомляв УНІАН, 7 квітня правоохоронці заявили, що запобігли скоєнню замовного вбивства колишнього віце-спікера парламенту Молдови Плахотнюка.