В Одесі відбуваються підготовчі роботи перед буксируванням у порт танкера «Делфі» (Delfi), який зазнав аварії на узбережжі в 2019 році.

Як передає кореспондент УНІАН, про це сьогодні журналістам повідомив Дмитро Євдокимов - представник компанії Smart Marine Concept, яка проводить комплекс заходів для підняття судна.

За словами Євдокимова, в роботах задіяно спеціальні технології, зокрема із застосуванням робототехніки.

«Робота запускали всередину для огляду і перевірки судна», - сказав він.

Корпус досліджувався на цілісність, на підставі чого було складено план подальших робіт, який надали капітану Одеського порту.

Він зазначив, що в даний час виконано 85% підводних робіт. Ведеться перекачування води із затоплених танків (ємності судна для прийому нафтопродуктів) у надводні для подальшого вирівнювання корпусу «Делфі». Працює кілька насосів, встановлених на аварійному судні, витісняється вода із затоплених відсіків. Потім встановлять зовнішні понтони, щоб поставити танкер «на рівний кіль».

Як відзначили в компанії-судновласнику, роботи проводяться в порядку підготовки до «вирівнювання» судна, вони можуть бути завершені до 5 липня.

Читайте такожВода в морі біля танкера Delfi абсолютно чиста - Одеська ОДА

За словами фахівців, підготовчі роботи слід проводити з великою обережністю, не форсуючи їх, оскільки поспіх може негативно позначитись на ситуації. Зокрема, один з нюансів - на морському дні міститься кам'яна гряда, яка може пошкодити обшивку «Делфі». Тому танкер планують викренити до безпечного кута (близько 30 градусів) і підтримувати в такому положенні на час проведення підготовчих робіт для постановки судна на плав.

Відзначається, що весь цей час танкер буде украй уразливий в разі шторму, враховуючи і близькість хвилерізу, і підводну кам'яну гряду.

«Учора водолазами було успішно заведено в центральний танк блок надувних подушок. Сьогодні планується закладення ще двох надувних подушок у носовий і кормові танки. Триває перекачування води із затоплених танків у надводні для подальшого вирівнювання корпусу судна», - повідомили в компанії.

Як повідомляв УНІАН, в листопаді 2019 року в Чорному морі біля Одеси зазнав аварії танкер «Делфі» (Delfi) з трьома українцями на борту. Через шторм його віднесло до пляжу «Дельфін» в Одесі. Водолази евакуювали трьох членів екіпажу. В результаті аварії танкера було забруднено узбережжя.

Також з'ясувалося, що у танкера були проблеми із судновими документами. Як одна з версій обговорювалася можливість його участі в незаконній дозаправці суден. Але Держприкордонслужба даний факт не підтвердила.

За версією слідства, танкер зазнав аварії через те, що капітан проігнорував попередження про шторм і відмовився від запропонованої допомоги, чим поставив під загрозу життя членів екіпажу і безпеку в акваторії Одеського морського порту. Надалі це судно почало дрейфувати і потрапило на мілину в акваторії порту.

Судновласник пообіцяв прибрати «Делфі» з пляжу «Дельфін» до 31 березня 2020 року. Однак судно так і не прибрали з узбережжя в обіцяний термін через карантин.

21 травня мер Одеси Геннадій Труханов повідомив, що з борту «Делфі» стався витік нафтопродуктів. Тоді пальне, яке витекло, оперативно прибрали.

21 червня було зафіксовано новий витік нафтопродуктів з аварійного танкера, площа «плями» сягала 400 кв. м. Чиновники запевнили, що її локалізували за допомогою бонів.

23 червня депутат Одеської міськради Олександр Захаров у соціальних мережах повідомив, що від танкера розтікається забруднююча речовина в сторону інших пляжів. При цьому він оприлюднив відповідний фотознімок, але Одеська ОДА факт витоку заперечувала.

Голова Одеської ОДА Максим Куций заявляв, що судновласник обіцяє прибрати танкер до 25 червня, але пізніше Адміністрація морпортів продовжила терміни до 20 липня.

26 червня в мерії заявили, що пляж «Дельфін» закрито для відпочивальників.