За фанатичністю терористів з "Ісламської держави" стоїть каптагон / фото od.gp.gov.ua

В Одесі затримано двох зловмисників за контрабанду в Саудівську Аравію 750 кг психотропної речовини каптагон.

Як повідомили УНІАН у прес-службі прокуратури в Одеській області, вчора, 19 жовтня, під процесуальним керівництвом прокуратури співробітники УСБУ в Одеській області затримали двох громадян України, які контрабандним шляхом намагалися перемістити через державний кордон України психотропну речовину каптагон.

Читайте такожНа Одещині прикордонники виявили саморобну субмарину з контрабандою (відео)

Вартість вилученого психотропу, за розцінками "чорного" ринку, становить понад 30 млн доларів. Каптагон транспортувався з Сирії в Саудівську Аравію.

Як уточнили в прес-службі УСБУ області, в Одесі заблоковано транзит 750 кг каптагону, відомого як "бойовий наркотик Ісламської держави".

"Спочатку було встановлено, що організували переправлення каптагону двоє жителів Одеси і Львова, замовивши його в одній з країн Середземноморського басейну", - повідомили в управлінні.

фото od.gp.gov.ua

Співробітники СБУ задокументували, що товар на початку вересня прибув до морського порт "Южний", де був прихований у контейнері з солодощами, після чого спецслужба контролювала всі дії зловмисників.

"Наркоділки перемістили вантаж на склад, а для переправлення каптагону в одну з країн Перської затоки вони придбали партію кукурудзяного крохмалю, в якому сховали пакети з психотропною речовиною. І доставили два контейнери з наркотиками в Одеський морський порт", - повідомили в управлінні.

Після декларування вантажу в митних органах співробітники СБУ затримали фігурантів: одного при спробі вильоту з Одеси, іншого - за місцем проживання. Контейнери з каптагоном вилучено.

Наркотики сховали в партії кукурудзяного крохмалю / фото ssu.gov.ua

Як уточнили в УСБУ, психоактивна речовина каптагон є однією з найнебезпечніших. За висновком експертів, за фанатичністю терористів з "Ісламської держави" стоять саме ці так звані "таблетки жаху", які вбивають жалість, нівелюють больові відчуття і підвищують фізичну витривалість. Водночас препарат викликає сильну наркозалежність, важкі побічні ефекти в організмі людини.

Зазначена спецоперація проводилася під процесуальним керівництвом обласної прокуратури.

У рамках кримінального провадження за ч. 3 ст. 305 (контрабанда наркотиків) Кримінального кодексу України вирішується питання про оголошення обом фігурантам про підозру.

Тривають невідкладні слідчі дії з встановлення всіх причетних до функціонування транскордонної контрабанди наркотиків.

Вас також можуть зацікавити новини