Окупанти розстріляли та поховали у ямі трьох українців, їм повідомили про підозру / Колаж УНІАН, фото прес-служби Національної поліції України

Поліцейські Чернігівщини повідомили про підозру у вбивстві військовим РФ, які спершу закатували, а потім розстріляли трьох українців, які були братами. Одному з них чудом вдалося вибратися з ями. 

Про це повідомила Національна поліція. Зазначається, що 18 березня 2022 року на Чернігівщині під час окупації одного із населених пунктів група озброєних військових РФ увірвалась до будинку місцевих з обшуком.

"Мешканці будинку  - троє братів, один із яких у минулому учасник АТО/ООС. При виявленні військової форми ЗСУ росіяни побили братів прикладами та погрожували розстрілом. Чоловіків зв’язали, одягли на голови мішки та кайданки, посадили у БТР та доправили на територію місцевого господарства, де ув’язнили в одному з приміщень на чотири дні, та катували", - йдеться у повідомленні.

Відео дня

В поліції поінформували, що чоловіків тримали у маленькому приміщені без належних умов зі зв’язаними руками та очима, а ввечері 21 березня, у результаті допиту, одного із братів окупант побоями змусив зізнатись у спаленні військової техніки РФ. Після чого командир військового угруповання РФ, вже встановлений поліцією як начальник військової поліції округу полковник Костянтин Смирнов, віддав наказ одному зі своїх підлеглих Денису Подгорному та іншим розстріляти всіх трьох братів.

"Окупанти у багажнику автомобіля вивезли цивільних чоловіків у лісосмугу, поставили їх на коліна перед викопаною ямою та розстріляли. Після чого скинули тіла в яму та закопали. Один з братів, Микола, дивом вижив та самостійно вибрався з ями", - мовиться у повідомленні.

Двом військовослужбовцям РФ повідомлено про підозру у жорстокому поводженні з цивільним населенням, поєднаному з умисним вбивством, вчиненому за попередньою змовою групою осіб. Слідство встановило, що військовослужбовці угрупування військ "Центр" РФ перебували на окупованій території з 28 лютого по 1 квітня 2022 року.

"Костянтин Смирнов та Денис Подгорний підозрюються у вчинені злочину, передбаченого ч. 2 ст. 28 та ч. 2 статті 438 Кримінального кодексу України (Порушення законів і звичаїв війни, поєднане з умисним вбивством, за попередньою змовою групою осіб). За скоєне російським окупантам загрожує довічне позбавлення волі", - зазначили в поліції.

В Україні отримав вирок агент РФ, який наводив удари по Черкащині

Як повідомляв УНІАН, реальний термін ув’язнення отримав ще один агент головного управління генштабу ЗС РФ (відомого як ГРУ). Зловмисник коригував повітряні удари агресора по військовій та критичній інфраструктурі на Черкащині. Контррозвідка СБУ затримала російського агента у травні цього року "на гарячому" під час фотографування ним зовнішнього "периметру" місцевого підприємства Укроборонпрому.

За матеріалами української спецслужби суд призначив зловмиснику найвищу міру покарання – довічне позбавлення волі. Встановлено, що фото- та відеозображення заводу та геолокації його об’єктів потрібні були окупантам для підготовки прицільного удару по українському підприємству. Ворожим агентом, який готував повітряну атаку РФ, виявився мешканець Херсонщини. Після окупації регіону він перейшов на бік агресора і добровільно вступив до "ліберально-демократичної партії Росії", яку до недавнього очолював Володимир Жириновський і яка облаштувала свій "осередок" у Херсоні.

Вас також можуть зацікавити новини: