Родина проігнорувала небезпеку та таємно повернулася з евакуації / фото з Facebook-сторінки Андрія Канашевича

На Харківщині 2 квітня внаслідок ворожого обстрілу села Новоосинове Куп‘янського району загинув чоловік та був тяжко поранений його 11-річний син, який згодом помер у лікарні.  

За повідомленням першого заступника голови Куп'янської районної військової адміністрації Андрія Канашевича, лікарі робили все можливе, але поранення дитини було несумісним з життям. 

Він зазначив, що Новоосинове розташоване на лівому березі річки Оскіл і, згідно з рішенням Ради оборони Харківської області та наказом начальника Харківської ОВА, підпадає під обовʼязкову евакуацію в примусовий спосіб дітей разом з батьками або особами, що їх замінюють.

Відео дня

Тобто, як наголосив Канашевич, за таких умов у селі дітей не повинно було бути.

Посадовець розповів, що ця родина довго опиралася евакуації та тягнула до останнього, вважаючи, що таким чином отримає можливість залишитися.

Втім, за його словами, спільними зусиллями місцевої влади разом з поліцією та координаційним гуманітарним центром вдалося донести до батьків безперспективність намагань ігнорувати вимоги щодо евакуації. І 23 листопада 2023 року мати та двоє дітей, через три тижні після оголошення евакуації, виїхали до Харкова.

"Однак, як часто буває, багато хто міркує, що біда їх точно обійде стороною, що небезпека стосується всіх, окрім них, що з ними нічого не станеться, що тут безпечніше і таке інше. Вочевидь, маючи такі думки, родина вирішила таємно повернутися на небезпечну територію. І ось результат – жахливий", - заявив Канашевич.

Обов’язкова евакуація на Харківщині – що відомо

У наближених до бойових дій населених пунктах Харківщини оголосили обов’язкову евакуацію. Зокрема, це стосується Куп’янського напрямку. Станом на кінець березня, за даними Харківської ОВА, звідти вивезли майже 160 дітей з сім’ями.  

Також для запровадження обов’язкової евакуації розглядаються населені пункти півночі області – це Богодухівський, Харківський райони. 

Вас також можуть зацікавити новини: