В ОДА розповіли, що зараз фахівці взяли нові проби морської води / Фото УНІАН

В Одеській ОДА заперечують черговий витік нафтопродуктів з танкера «Делфі» (Delfi), який зазнав аварії біля пляжу в 2019 році.

Про це повідомила прес-служба ОДА з посиланням на директора департаменту екології обладміністрації Алана Джиоєва.

Він стверджує, що інформація про сьогоднішній розлив не підтверджується, а витік стався останнього разу 21 червня.

Відео дня

«Ще 21 червня рівень забруднення перевищував норму в 16 разів. За результатами сьогоднішніх аналізів вміст паливно-мастильних матеріалів у морській воді навколо танкера Delfi перевищує норму в 2,2 разу. Це - позитивна динаміка, яка є результатом ремонту загороджувальних бонів», - заявив Джиоєв.

Читайте такожВ Одесі розповіли про масштаб розливу нафтопродуктів із затонулого танкера "Делфі"

За його словами, зараз фахівці взяли нові проби морської води, щоб додатково перевірити рівень забруднення, але результати будуть отримані тільки завтра вранці.

Зазначається, що причиною витоку 21 червня стало пошкодження захисних бонів, які повинні були захищати акваторію від можливого розливу. В ОДА стверджують, що відповідні структури оперативно відреагували на ситуацію і використовували спеціальний сорбент, який поглинув паливно-мастильні матеріали. Після цього був проведений ремонт загороджувальних бонів.

Перевірку ситуації навколо затонулого танкера сьогодні здійснили представники департаменту екології та природних ресурсів Одеської ОДА, департаменту екології та розвитку рекреаційних зон Одеської міської ради, Одеської міської прокуратури № 3, ДСНС, Національної поліції Одеської області та інспектор Державної екологічної інспекції в Одеській області.

При цьому в обласній адміністрації не пояснюють, що саме зображено на фотографії, яку сьогодні оприлюднив депутат Одеської міськради Олександр Захаров. На цьому фото видно, що морською акваторією від танкера розтікається якась речовина.

Як повідомляв УНІАН, у листопаді 2019 року в Чорному морі біля Одеси зазнав аварії танкер «Делфі» (Delfi) з трьома українцями на борту. Через шторм його віднесло до пляжу «Дельфін» в Одесі. Водолази евакуювали трьох членів екіпажу. В результаті аварії танкера було забруднено узбережжя.

Також з'ясувалося, що у танкера були проблеми з судновими документами. Як одна з версій обговорювалася можливість його участі в незаконній дозаправці судів. Але Держприкордонслужба даний факт не підтвердила.

У лютому 2020 року прокуратура повідомила капітану танкера про підозру за ч. 1 ст. 276 (порушення правил безпеки руху або експлуатації залізничного, водного або повітряного транспорту) КК України.

За версією слідства, зокрема, він проігнорував попередження про шторм і відмовився від запропонованої допомоги, чим поставив під загрозу життя членів екіпажу і безпеку в акваторії Одеського морського порту. Це призвело до аварії. Надалі це судно почало дрейфувати і потрапило на мілину в акваторії порту.

Читайте такожВ Одесі з аварійного танкера "Делфі" стався витік палива

Судновласник пообіцяв прибрати «Делфі» з пляжу «Дельфін» до 31 березня. Зокрема, танкер планували розрізати на частини або відбуксирувати його цілком. Однак судно так і не прибрали з узбережжя в обіцяний термін через карантин у зв'язку з поширенням COVID-19.

21 травня мер Одеси Геннадій Труханов повідомив, що з борту «Делфі» стався витік нафтопродуктів. Тоді паливо, що витікло, оперативно прибрали.

16 червня голова Одеської обласної державної адміністрації Максим Куций заявив, що судновласник обіцяє прибрати танкер до 25 червня.

21 червня було зафіксовано новий витік нафтопродуктів з аварійного танкера, площа «плями» досягла 400 кв. м. Чиновники запевнили, що її локалізовано за допомогою бонів. За фактом витоку прокуратура почала кримінальне провадження.

Сьогодні, 23 червня, депутат Одеської міської ради Олександр Захаров заявив у соціальних мережах, що від танкера розтікається забруднююча речовина в сторону інших пляжів. При цьому він оприлюднив відповідний фотознімок.