Фото УНІАН

У січні-червні 2020 року Моторне страхове бюро України (МТСБУ) здійснило 3 тис. 154 виплати з гарантійних фондів Бюро на загальну суму понад 104,3 млн грн.

Як повідомила прес-служба МТСБУ, порівняно з аналогічним періодом минулого року кількість виплат незначно зменшилася - на 4,3%, що може бути зумовлено загальним зниженням інтенсивності дорожнього руху під час карантину. При цьому сума виплат зросла на 10,6%.

Наголошується, що найбільша кількість виплат була здійснена за шкоду, заподіяну власниками незабезпечених транспортних засобів (які стали винуватцями ДТП, не маючи чинного поліса ОСАЦВ): 1 931 тис. виплата на суму 68,6 млн грн. При цьому за підсумками січня-червня 2019 року показник становив 1 тис. 568 виплат на загальну суму майже 54,6 млн грн. Таким чином, кількість виплат за цією статтею збільшилася на 23,2%, а сума виплат - на 25,7%.

Відео дня

Читайте такожУ Фонді соцстрахування розповіли, чи впливає на розмір допомоги відпустка без збереження зарплати

Також збільшилася кількість виплат, здійснених за водіїв пільгових категорій. У першому півріччі минулого року вона становила 494 штуки, тоді як в той же період поточного року - 573, таким чином, зростання склало 16%. Сума виплат також збільшилася на 22,8% і склала майже 18 млн грн.

«У першому півріччі 2020 року МТСБУ сплатило майже 10,8 млн грн за зобов'язаннями по ОСАГО страховиків, визнаних банкрутами. Це на 58,6% більше, ніж за аналогічний період минулого року. Таке зростання пов'язане з початком виплат за зобов'язаннями СК «Україна» і «Наста» у другому півріччі 2019 року», - йдеться в повідомленні.

Також наголошується, що за зобов'язаннями компаній, які припинили діяльність на ринку ОСАЦВ, але ще не визнаних банкрутами у встановленому законодавством порядку, здійснені виплати шляхом повернення базового гарантійного внеску (БГВ) таких страховиків до фонду МТСБУ на суму 4,2 млн грн, що на 72,7% менше, ніж за аналогічний період минулого року. Таке зменшення спостерігається внаслідок скорочення кількості таких страховиків (з 12 компаній у першому півріччі 2019 року до 5 в той же період поточного року).

У прес-службі з посиланням на генерального директора МТСБУ Володимира Шевченка підкреслили, що Бюро веде постійну роботу, спрямовану на прискорення і спрощення процесу регламентних виплат. Зокрема, з 15 липня узгодження наказів на виплату буде здійснюватися в системі електронного документообігу (СЕД) МТСБУ, що дозволить прискорити процес візування таких документів.

Крім того, з 1 серпня МТСБУ буде приймати документи від аварійних комісарів в цифровому вигляді, завірені електронною печаткою.

«Цифровізація бізнес-процесів Бюро дозволяє суттєво скоротити витрати часу на обробку документів, що позитивно впливає на швидкість здійснення виплат з фондів МТСБУ. Найближчим часом ми також введемо реєстрації вихідних документів через СЕД. На практиці це означає, що такі документи, необхідні для здійснення виплати, як запити до суду, звернення в органи МВС, запити до винуватця ДТП, будуть автоматично візуватися і підписуватися в системі електронного документообігу, потім або автоматично надсилатися одержувачу електронною поштою, або звичайною, якщо це необхідно», - цитує прес-служба Шевченко.

Також Шевченко зазначив, що МТСБУ розглядає можливість організації процесу подачі документів на отримання регламентних виплат з фондів Бюро через офіс будь-якого страховика ОСАЦВ.

«Це було б зручно для тих потерпілих, хто живе в регіонах, але таке рішення вимагає змін у нормативну базу, тому повинно бути ретельно опрацьовано», - наводяться в повідомленні слова гендиректора МТСБУ.

Довідка УНІАН. Моторне (транспортне) страхове бюро України являє собою об'єднання страховиків, які здійснюють діяльність у сфері страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів (ОСАЦВ). Членство страховиків у МТСБУ є обов'язковою умовою для здійснення такого виду страхування. В даний час активними учасниками об'єднання є близько 50 страхових компаній.