Ліниві вареники – одна з найпростіших страв, але дуже смачна.
Читайте такожНайсмачніші млинці з м’ясом: рецепти ситної та ароматної страви
Загалом ліниві вареники являють собою шматочки тіста з великим вмістом сиру, які швидко відварюються у киплячій воді. Подаються вони зазвичай зі сметаною, але можливі й інші варіанти. Зокрема, особливо смакуватимуть дітям, і дорослим теж може сподобатися, ідея полити страву згущеним молоком, варенням, медом або будь-яким топінгом.
До того ж готувати домашні ліниві вареники з сиру дуже просто та швидко. Смачні сирні "шайбочки" – це чудовий, здоровий, а головне, смачний сніданок.
Ліниві вареники з сиру
- Сир – 500 г
- Борошно – 1-1,5 ст.
- Яйця – 1-2 шт.
- Цукор (за бажанням) – 2-3 ст. л.
- Масло вершкове – 3 ст. л.
- Сметана – за смаком
- Сіль – 1 дрібка
Домашній сир пропустити через м’ясорубку або протерти крізь сито. Додати яйця, цукор (за бажанням), розтоплене вершкове масло та сіль, усе добре перемішати.
Всипати просіяне борошно й замісити сирне тісто.
Поставити каструлю з водою на вогонь.
Сирне тісто викласти на посипаний борошном стіл і розрізати на 2 рівні частини. Кожну частину скачати в формі тонкої ковбаски, злегка приплюснути, розрізати на невеликі шматочки. На кожен шматочок можна нанести борозенки за допомогою виделки, акуратно придавлюючи її до поверхні тіста.
Ліниві вареники опустити в підсолений окріп і варити, поки вони не спливуть на поверхню. Готові вареники викласти шумівкою на тарілку й полити розтопленим вершковим маслом. Подають ліниві вареники зазвичай зі сметаною.
Ліниві вареники з сиром і бананом
- Сир – 300 г
- Борошно – 100 г
- Яйце – 1 шт.
- Банан – 1 шт.
- Сіль – 1 дрібка
- Ванілін – за смаком
- Цукор – за смаком
- Сметана для подачі
Сир помістити у велику тарілку й пом’яти його виделкою. Додати яйця, сіль, цукор, ваніль і перемішати.
Банан очистити від шкірки. Виделкою пом’яти його, щоб банан став схожим на пюре.
Додати бананове пюре до сиру. Потім всипати борошно і все перемішати. Сир повинен мати щільну консистенцію.
Взяти дощечку й посипати її борошном, щоб до її поверхні нічого не прилипало. Викласти на неї сирне тісто й сформувати з нього ковбаску товщиною приблизно в 2 пальці. Нарізати її вздовж на шматочки розміром 1,5-2 см.
Каструлю з підсоленою водою поставити на вогонь і дати закипіти. Покласти у киплячу воду вареники й варити їх до готовності.
Щойно вареники почнуть плавати на поверхні води, це означає, що вони готові й потрібно їх виймати. Зазвичай час приготування вареників складає близько 3 хвилин.
Дістати вареники шумівкою з каструлі, даючи стекти зайвій рідині, і викласти на тарілку. Можна подавати такі вареники зі сметаною. Також ліниві вареники з бананом гарно смакуватимуть у поєднанні з будь-яким фруктовим соусом або з вершками.
Сирні ліниві вареники з кукурудзяним борошном
- Сир – 180 г
- Яйця – 1-2 шт.
- Кукурудзяне борошно – 30-50 г
- Вода – приблизно 1 л
- Сіль – за смаком
Спершу потрібно поставити кип’ятити воду в каструльці.
Вбити в миску яйця. Додати сир і розмішати суміш до однорідності. Всипати борошно й замісити ніжне тісто. Зліпити з нього невеликі кульки та покласти їх на тарілку.
Читайте такожСмачний і поживний сніданок: як приготувати ідеальне яйце пашот
Коли вода закипить, підсолити її трохи й кинути кульки в киплячу воду. Акуратно перемішати їх ложкою, щоб не прилипли до дна каструлі. Вогонь не зменшити й чекати, коли вареники спливуть. Після цього варити їх приблизно 2-3 хвилини, а потім за допомогою шумівки дістати вареники на блюдо.
Готові вареники можна полити сметаною, або ж згущеним молоком, шоколадним, карамельним топінгом, вишневим, полуничним чи будь-яким іншим варенням за власним смаком.