Метеорадар повернувся в стрій / Ілюстрація - wikimedia.org

Державне підприємство «Український авіаційний метеорологічний центр» (УАМЦ) з 26 квітня офіційно запустив в роботу після проведення ремонту метеорадар для відстеження більш точних змін погодних умов в столичному регіоні в режимі реального часу.

Читайте такожНародний синоптик розповів, якою буде погода в Україні на Великдень та травневі свята

«Радар у нас з сьогоднішнього дня офіційно запрацював з 9 години за київським часом. Радар включили ще у вівторок, 23 квітня, але своїм споживачами його інформацію не надавали, а вирішили його протестувати, і сьогодні ми його вже офіційно включили», - повідомили УНІАН у авіаметеоцентрі.

Відео дня

Співрозмовник агентства уточнив, що радар запущений в роботу після того, як цього тижня фахівці компанії-виробника пристрою замінили запчастину і налаштували програмне забезпечення для його повноцінного функціонування.

При цьому в Українському авіаційному метеорологічному центрі не назвали ціну ремонтних робіт, підкресливши, що «це дуже велика сума для підприємства», яке відчуває гостру нестачу коштів для інвестицій у розвиток і закупівлю нового обладнання.

Довідка УНІАН. Держпідприємство УАМЦ в грудні 2007 року придбало у німецької компанії Selex радар за 8 млн грн, а в листопаді 2018 року, після майже десяти років служби, він вийшов з ладу.

З кінця минулого року в Український гідрометеорологічний центр не надходила радарна інформація, при цьому на сайті доступна супутникова інформація.

17 квітня Український авіаційний метеорологічний центр повідомив про перенесення на кінець квітня поточного року термінів запуску в роботу метеорадара для відстеження погодних умов, тоді як раніше підприємство планувало відновити роботу пристрою в березні.

Український авіаційний метеорологічний центр є спеціалізованим державним підприємством з метеорологічного обслуговування авіації і входить до сфери управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій.

Протягом року ДП УАМЦ в цілому обслуговує понад 50 тис. літако-вильотів, які виконують близько 100 авіакомпаній.