Ілюстрація / REUTERS

Європейський Союз підтримує прийняття в Україні законодавства про Вищий антикорупційний суд і сподівається, що він повноцінно запрацює до кінця року.

Про це йдеться у заяві речниці зовнішньополітичної служби Європейського Союзу Майї Косьянчич.

«Прийняття Україною законодавства з метою створення Вищого антикорупційного суду є позитивною подією у відповідності з її міжнародними зобов'язаннями та на користь українських громадян та бізнесу. Це знаменує собою значний крок у вирішальній боротьбі з корупцією в Україні, що є ключовим компонентом Угоди про асоціацію між Україною та ЄС та виконує зобов'язання, взяті Україною під час саміту Україна-ЄС 9 липня у Брюсселі», - сказано у повідомлені.

Відео дня

Зазначається, що створення Вищого антикорупційного суду завершить формування мережі незалежних антикорупційних інституцій, включаючи Національне антикорупційне бюро України та Спеціалізовану антикорупційну прокуратуру.

«ЄС підкреслює необхідність, щоб всі антикорупційні інститути були повністю незалежними і виконували свої завдання без стороннього впливу. Для цього важливо, щоб цілісність і авторитет Спеціалізованої антикорупційної прокурори та її керівництва підтримувались і зміцнювались», - говориться в повідомлені.

В ЄС очікують, що суд почне повноцінно функціонувати до кінця року, що допоможе Україні та її народу у боротьбі з корупцією, а також підтверджують свою готовність підтримати цей процес.

Як повідомляв УНІАН, 12 липня ВР ухвалила закон про внесення змін до закону «Про судоустрій і статус суддів» у зв'язку з прийняттям закону «Про Вищий антикорупційний суд» (№ 7441).

Читайте такожУ складі Антикорупційного суду буде 39 суддів - ВРП

Законом, зокрема, встановлюється, що з дня початку роботи Вищого антикорупційного суду суди апеляційної інстанції (крім Апеляційної палати ВАС) припиняють приймати до розгляду апеляційні скарги у кримінальних провадженнях щодо злочинів, віднесених Кримінальним процесуальним кодексом до підсудності ВАС.

Клопотання у кримінальних провадженнях щодо злочинів, віднесених до підсудності ВАС, які надійшли до слідчих суддів і не розглянуті до дня початку роботи Антикорупційного суду, передаватимуться до ВАС для розгляду в установленому порядку слідчими суддями цього суду.

Також з дня початку роботи ВАС кримінальні провадження щодо злочинів, віднесених до підсудності Антикорупційного суду, судовий розгляд у судах першої та апеляційної інстанцій, який не закінчено до дня початку роботи ВАС, передаються для розгляду до Антикорупційного суду.

Серед іншого, з дня початку роботи ВАС оскарження судових рішень, ухвалених до дня початку роботи Вищого антикорупційного суду, у кримінальних провадженнях щодо злочинів, віднесених до підсудності ВАС, здійснюється за правилами підсудності, передбаченими Кримінальним процесуальним кодексом.

2 серпня, Вища кваліфікаційна комісія суддів України оголосила конкурс на посади суддів Вищого антикорупційного суду.