Глава МЗС заявив, що у зв'язку з нападом російських військових на українські судна поблизу Керченської протоки, будуть вживатися кроки у відповідь / УНІАН

Міністр закордонних справ Павло Клімкін пояснив, чому Україна не розривати дипломатичні відносини з Російською Федерацією.

Як передає кореспондент УНІАН, про це глава МЗС повідомив на прес-конференції в Києві.

Глава МЗС заявив, що у зв'язку з нападом російських військових на українські судна поблизу Керченської протоки, будуть вживатися кроки у відповідь.

Відео дня

"Безумовно, подальші кроки будуть. Ми фактично не маємо дипломатичних відносин. Це формальність, оскільки наші дипломати в Росії за визначенням не можуть здійснювати жодної дипломатичної діяльності на території країни-агресора. Вони виключно зосереджені на тому, щоб допомагати українцям, в тому числі, політичним в'язням, але не тільки", - зазначив Клімкін.

"Ми завжди виходили з цієї позиції, але в сьогоднішніх умовах хочу сказати, що перебування на території країни-агресора є небезпечним для українських громадян. Ми плануємо низку заходів, про них ви почуєте найближчим часом", - наголосив міністр закордонних справ.

"Що стосується російських дипломатів тут, то звичайно вони працюють на спецслужби, і ніяких інших функцій у них в Україні бути не може. Але ми зараз перебуваємо в тісному контакті з нашими друзями і партнерами, і подальші кроки, безумовно, будуть", - запевнив Клімкін.

Також його запитали, чи буде Україна розривати дипломатичні відносини з Росією.

"Які у нас відносини є з Російською Федерацією? У нас є формально присутність дипломатів, які зараз працюють над тим, щоб допомагати українцям. Я можу сказати, що в сьогоднішній логіці у них все менше і менше можливостей. Звичайно, ми не можемо залишити українців без жодної правової допомоги", - додав глава МЗС України.

Як повідомляв УНІАН, вранці 25 листопада Росія за допомогою танкера, що "сів на мілину", блокувала прохід в Керченську протоку українському буксиру "Яни Капу" і двом катерам "Бердянськ" і "Нікополь", які здійснювали плановий перехід з порту Одеси в порт Маріуполь Азовського моря.

Читайте такожУ Путіна прокоментували можливість введення воєнного стану в РФ

За інформацією командування ВМС України, про намір здійснювати перехід російську сторону поінформували заздалегідь відповідно до міжнародних норм, однак прикордонний корабель РФ «Дон» протаранив український рейдовий буксир – всупереч Конвенції ООН з морського права і Договору між Україною і Росією про співробітництво у використанні Азовського моря і Керченської протоки.

Згодом під час проходження кораблів із зони очікування до пункту постійного базування, десь на відстані 13-14 миль від узбережжя Криму, в районі 40 км на південний схід від Керчі, українські кораблі, які супроводжувалися суднами РФ, були обстріляні, заблоковані і по них було застосовано озброєння на ураження. Шістьох українських військовослужбовців поранено, решта членів екіпажів потрапили у полон.

Командувач Військово-морських сил України Ігор Воронченко заявив, що три українських судна, які зрештою захопила Росія в Чорному морі, переслідували 10 кораблів Чорноморського флоту та ФСБ РФ. Всі вони зараз знаходяться у Керчі, 23 моряка перебувають в полоні, троє з них – у лікарні.

Рада національної безпеки і оборони України ухвалила рішення запропонувати запровадити воєнний стан у країні строком на 60 діб для створення умов із відсічі збройної агресії. Голова Верховної Ради Андрій Парубій заявив про скликання позачергового засідання парламенту для затвердження цього рішення на сьогодні, 26 листопада, о 16:00.