Російська сторона заявила про задовільний стан здоров'я українського політв'язня Володимира Дудки / соцмережі

Уповноважений Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова заявляє, що представники російської влади заявляють про задовільний стан здоров'я заарештованого українця, фігуранта так званої «справи українських диверсантів» Володимира Дудки, але офіційних документів не надали.

Як повідомила український омбудсмен у Facebook, до неї надійшла відповідь від Уповноваженого з прав людини в РФ Тетяни Москалькової на запит щодо стану здоров'я українського політв’язня Володимира Дудки, якого утримують у СІЗО Сімферополя.

"Три місяці знадобилося російській стороні, щоб перевірити стан здоров’я українця, адже свій запит я направила ще у вересні минулого року. Окрім того, 26 грудня я вкотре зверталася до Тетяни Москалькової щодо значного погіршення стану здоров’я Володимира – йому загрожує інсульт", - заявила Денісова.

Відео дня

Читайте такожДенісова просить РФ забезпечити українського політв'язня Дудку медичною допомогою

"Російський омбудсмен у відповідь на мій вересневий запит зазначила, що стан здоров’я Володимира Дудки задовільний. Володимир, у зв’язку з хронічними захворюваннями, перебуває під диспансерним наглядом, його консультують лікарі, проводяться клініко-лабораторні дослідження, а також видаються необхідні ліки", - наголосила вона.

"Також ця інформація підтверджується і від радника президента РФ, Голови Ради з розвитку громадянського суспільства і прав людини при президентові РФ Михайла Федотова, який раніше надіслав свою відповідь", - завила омбудсмен.

Водночас, вона відзначила, що "ніяких офіційних документів, які б підтвердили це, надано не було".

Як повідомляв УНІАН, кримчан Володимира Дудку, Олексія Бессарабова і Дмитра Штиблікова затримали 9 листопада 2016 року в Севастополі. Їх звинуватили в підготовці диверсії організованою групою і зберіганні зброї (ст. 222 ч. 3, ст. 222.1 ч. 3, ст. 30 ч. 1 - ст. 281 ч. 2 п. А Кримінального кодексу РФ).

16 листопада 2017 року підконтрольний Росії Севастопольський міськсуд засудив Штиблікова до 5 років колонії суворого режиму після того, як він уклав досудову угоду зі слідством, тобто визнав свою провину.

Кримінальну справу стосовно Дудки і Бессарабова суд 6 квітня 2018 року повернув прокурору для усунення недоліків.

31 липня Дудці й Бессарабову продовжено запобіжний захід у вигляді тримання під вартою ще на шість місяців.

Правозахисники неодноразово заявляли про те, що так звана «справа українських диверсантів» є політично вмотивованим кримінальним переслідуванням.