КПВВ на Донбасі / фото dpsu.gov.ua

В Міністерстві з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб розглядають політико-дипломатичну реінтеграцію Донбасу за прикладом хорватської Східної Славонії.

Як передає кореспондент УНІАН, про це заявив міністр з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб Вадим Черниш на прес-конференції.

Читайте такожМінТОТ: пропозиції Сайдіка взагалі не можуть офіційно обговорюватися

Відео дня

"Ми бачимо виключно політико-дипломатичний і мирний шлях. Але я підкреслюю, зараз багато спекуляцій зі словом мир", - заявив Черниш.

"Політичні і дипломатичні механізми мають спрацювати так, в тому числі і через формат місій, через процедури, щоби процес не дав збою щодо повернення територій під контроль українського уряду", - додав він.

Черниш сказав, що Україна запропонувала запровадження трьох компонентів на окупованому Донбасі - цивільного, військового і поліцейського.

"Але послідовність дій чи паралельність деяких процесів має відбуватися за прикладом, не за точною копією, а за прикладом Східної Славонії (у 1990-х на території Хорватії було розформовано утворення сербів і запроваджена тимчасова адміністрація ООН - УНІАН)", - заявив міністр.

"Тобто, перше - цивільний контроль є так само необхідний як і військовий. Тому, як тільки забезпечується безпека від лінії зіткнення до українського (державного) кордону, як тільки мілітарний компонент забезпечує безпеку, паралельно звичайно відбувається входження цивільного компоненту так званої миротворчої місії по забезпеченню миру" , - заявив міністр.

"І третій компонент поліційний має відбуватися від лінії до кордону", - додав він.

Черниш підкреслив, що повністю управління окупованою територією переходить до цивільного компоненту.

"Ніяких там квазі органів, сурогатних, яких там наутворювали через незаконні вибори не має існувати в принципі як тільки там з'являться управлінці з мандатом ООН", - сказав він.

Міністр відзначив, що мілітарний і поліцейський компонент мають забезпечити контроль за українсько-російським кордоном.

Також він сказав, що треба забезпечити безпеку і контроль над кордоном, щоби не було руху зброї і бойовиків зі сторони РФ, забезпечити рівні можливості участі у виборах переселенцям і кандидатам.

"Компоненти і мандат (миротворчої) місії ми пропонували за досвідом Хорватії. І знову є маніпуляції. В Хорватії є два досвіди: досвід військової операції і другий досвід мирної реінтеграції. Ми говоримо зараз про мирну реінтеграцію за принципом Східної Славонії", - заявив він.