Голосування має відбутися у найближчі дні / фото УНІАН

Секретар Комітету Верховної Ради з питань національної безпеки та оборони Іван Вінник сподівається, що законопроект про внесення змін до Конституції України (щодо стратегічного курсу держави на набуття повноправного членства України в Європейському Союзі та в Організації Північноатлантичного договору) (№9037) парламент розгляне 5 лютого.

Про це Вінник сказав в ефірі одного з українських телеканалів.

Читайте такожСША підтримують майбутній вступ України до НАТО - Волкер

Відео дня

За його словами, що стосується незворотності європейського та євроатлантичного курсу, то відповідно до рішення, запропонованого президентом України Петром Порошенком, внести зміни до Конституції і зафіксувати, що Україна набуде членства в НАТО, в ЄС, закріплюється відповідальність всіх гілок влади за реалізацію цього курсу.

«ВР формує державну політику щодо вступу в НАТО і в ЄС, виконавча гілка влади це реалізує, президент гарантує незворотність курсу, і власне, в преамбульній частині чітко буде зазначено, що Україна набуде членства», - додав Вінник.

«300 голосів за це рішення буде, я думаю, що буде вже завтра. Чому? Тому що більшість фракцій парламенту налаштовані на тих самих принципах щодо ставлення до вступу в НАТО, про які я наразі зазначив – це є частина більшості передвиборчих програм як на президентську, так і на парламентську кампанію тих політичних сил, які проукраїнсько налаштовані – мова йде про більшість фракцій парламенту за виключенням представництв Кремля в Україні - «Опозиційний блок», «Опозиційна платформа – За життя» як деякі ланки колишньої Партії регіонів», - додав секретар Комітету з питань національної безпеки та оборони.

Він відзначив, що в сукупності ця опозиція вступу в НАТО є меншою, ніж коаліція на підтримку, і ця коаліція буде налічувати більше 300 голосів.

«Я маю оптимістичні очікування від голосування, яке ми будемо мати, я сподіваюсь, завтра (5 лютого – УНІАН)», - підкреслив Вінник.

Як повідомляв УНІАН, 20 вересня 2018 року Верховна Рада направила до Конституційного суду для отримання висновку президентський проект закону про внесення змін до Конституції (щодо стратегічного курсу держави на набуття повноправного членства України в Європейському Союзі та в Організації Північноатлантичного договору).

22 листопада Конституційний суд надав позитивний висновок щодо цього законопроекту.

Того ж дня Верховна Рада попередньо схвалила проект закону про внесення змін до Конституції України (щодо стратегічного курсу держави на набуття повноправного членства України в Європейському Союзі та в Організації Північноатлантичного договору).

Законопроектом передбачається у преамбулі Конституції встановити, що Верховна Рада, піклуючись про зміцнення громадянської злагоди на землі України та підтверджуючи європейську ідентичність українського народу і незворотність європейського та євроатлантичного курсу країни, приймає цю Конституцію - Основний закон України.

Статтею 85 передбачено, що до повноважень Верховної Ради належить визначення засад внутрішньої і зовнішньої політики, реалізації стратегічного курсу держави на набуття повноправного членства України в Європейському Союзі та НАТО.

У статті 102 встановлюється, що президент є гарантом реалізації стратегічного курсу держави на набуття повноправного членства України в Європейському Союзі та НАТО.

Статтею 116 визначається, що Кабінет міністрів забезпечує реалізацію стратегічного курсу держави на набуття повноправного членства України в Євросоюзі та НАТО.

Водночас, із тексту Конституції пропонується виключити пункт 14 розділу XV "Перехідні положення". У ньому йдеться про те, що використання існуючих військових баз на території України для тимчасового перебування іноземних військових формувань можливе на умовах оренди в порядку, визначеному міжнародними договорами України, ратифікованими Верховною Радою.

Народні депутати зможуть ухвалити цей законопроект в цілому на наступній сесії парламенту.