Порошенко у своїй промові згадав про досвід Північної Македонії / фото УНІАН

Президент України Петро Порошенко заявив, що Росія намагалась зірвати вступ Північної Македонії до НАТО.

Як передає кореспондент УНІАН, про це Порошенко сказав під час засідання Верховної Ради перед голосуванням за закон про внесення змін до Конституції України щодо курсу на набуття повноправного членства України в Європейському Союзі та НАТО.

Читайте такожРада підтримала зміни до Конституції щодо вступу України в ЄС і НАТО

Відео дня

За словами президента, 6 лютого у Брюсселі був підписаний протокол про приєднання Північної Македонії до НАТО, і ця балканська країна скоро стане 30-м членом Альянсу.

«Шлях Північної Македонії був дуже важким, але країна продемонструвала єдність, зруйнувала плани Росії, яка намагалась зупинити цей надзвичайно важливий рух до укріплення безпеки в Європі, і двері НАТО стали відкритими для 30-ї країни», - заявив він.

Як сказав Порошенко, того ж дня Єврокомісія ухвалила рішення про членство Північної Македонії у Євросоюзі. «Це ще одна демонстрація того, як взаємопов’язані ці процеси – НАТО і ЄС», - додав він.

Як повідомляв УНІАН, 6 лютого постійні представники усіх 29 країн-членів НАТО підписали протокол про вступ Республіки Північна Македонія до Альянсу в майбутньому. Парламенти усіх країн НАТО мають ратифікувати цей протокол. Представники Північної Македонії відтепер братимуть участь у зустрічах НАТО та Північноатлантичної ради як запрошена країна.

Раніше Афіни і Скоп'є ратифікували історичну угоду про нову назву Македонії – Республіка Північна Македонія, яка поставила крапку у 27-річній суперечці, що блокувала намір Скоп'є приєднатися до НАТО і ЄС.

6 лютого міністр закордонних справ Нікола Дімітров заявив, що нова назва країни остаточно буде затверджена найближчим часом, як тільки зміни до Конституції набудуть чинності.

8 січня голова Місії України при НАТО Вадим Пристайко заявив, що Україна має шанс вступити до Альянсу після Македонії.