Україна поки не отримала відповіді Угорщини щодо угоди / фото news.church.ua

Угорська сторона наразі не надала конкретної відповіді на пропозицію України щодо проекту угоди про уникнення випадків множинного громадянства.

Як передає кореспондент УНІАН, про це речник Міністерства закордонних справ України Катерина Зеленко сказала на прес-конференції.

Зокрема, вона прокоментувала інформацію, що в Угорщині порушили 370 справ проти українців, які незаконним шляхом набули угорського громадянства.

Відео дня

"Створення таких випадків подвійного громадянства спричинене набуттям чинності законом Угорської Республіки про внесення змін до закону про угорське громадянство 1993 року, що набув чинності 20 серпня 2010 року", - заявила Зеленко і додала, що цим законом було запроваджено спрощену процедуру набуття угорського громадянства закордонними угорцями.

Читайте такожДержсекретар США Помпео закликав Угорщину підтримувати Україну

"Як ви знаєте, Конституція України чітко визначає, що в Україні існує єдине громадянство - це громадянство держави Україна. Цей принцип закладено і в законі про громадянство в Україні, який відповідає Конституції України як Основному закону", - підкреслила вона.

Речник зазначила, що в рамках двосторонніх консультацій з угорською стороною представники України неодноразово наголошували "про надання Угорщиною свого громадянства громадянам України без вимоги виходу з попереднього громадянства".

"І ми неодноразово наголошували на тому, що це не відповідає букві і рівню партнерських відносин та добросусідства, але ми залишаємося в діалозі з нашими угорськими партнерами з цього приводу", - наголосила Зеленко.

Вона нагадала, що 28 листопада 2018 року відбулися консультації з угорською стороною з консульсько-правових питань.

"У ході цієї зустрічі було вироблено механізми взаємодії України та Угорщини для уникнення випадків без громадянства або множинного громадянства. І саме тоді за результатами обговорення на розгляд угорської сторони ми запропонували проект угоди щодо налагодження взаємодії сторін для запобігання випадкам без громадянства та множинного громадянства. Станом на зараз, на лютий 2019 року, у нас немає конкретної інформації щодо реакції угорської сторони. Наразі цей проект угоди опрацьовується", - заявила Зеленко.

Довідка УНІАН. Відносини України та Угорщини погіршилися після ухвалення Верховною Радою нового закону про освіту у 2017 році. Угорщина блокує проведення засідань Комісії Україна-НАТО, заявляючи про нібито порушення прав угорців, які мешкають в Україні, через положення закону про освіту, яким визначено, що мовою освітнього процесу в навчальних закладах є державна мова. Міністр закордонних справ Угорщини вимагав від України внести зміни до закону про освіту та відкласти його реалізацію до 2023 року, інакше Будапешт блокуватиме важливі для України зустрічі на рівні Європейського Союзу та НАТО.

У вересні 2018 року в інтернеті з'явилося відео, на якому українцям надають угорське громадянство з проханням не повідомляти про це владі. Люди на відео на тлі угорського прапора зачитували текст присяги громадянина Угорщини. Потім угорський дипломат закликав їх приховувати від державних структур України факт отримання угорського громадянства. Консула Угорщини у Береговому було оголошено персоною нон грата, у відповідь Угорщина заявила про вислання українського консула.

22 листопада міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто заявив, що видача угорських паспортів громадянам України не суперечить українським законам.

6 грудня міністр закордонних справ України Павло Клімкін заявив, що угорська сторона запевняє, що не видаватиме угорські паспорти громадянам України на Закарпатті.