Геращенко зазначила, що Москва грається долями живих людей / фото УНІАН

Перший заступник голови Верховної Ради, представник України в гуманітарній підгрупі Тристоронньої контактної групи з урегулювання ситуації на Донбасі Ірина Геращенко заявила, що Росія використовує колишнього омбудсмена Ніну Карпачову у гібридній війні з Україною.

Про це вона написала у Facebook.

«Дуже цікава інформація від захисників наших військовополонених моряків, адвоката Миколи Полозова. Виявляється , ФСБ і російська генеральша-омбудсмен допустили в СІЗО до в‘язнів таку собі Ніну Карпачову. А офіційну і повноважну українську уповноважену з прав людини Людмилу Денісову, попри всі її зусилля і наполягання нашого МЗС, так і не допустили провідати моряків і навіть в суд, на всі слухання», - нагадала Геращенко.

Відео дня

За її словами, Росія використовує Карпачову у гібридній війні з Україною.

Читайте такожЄС вже затвердив нові санкції проти РФ і ухвалить їх наступного тижня - Порошенко

«Гібридна війна – це коли РФ використовує гібридного «омбудсмена», витряхує від пилюки Януковича, який заявляє, що, як Порошенко його попросить, то він готовий просити Путіна про заручників. Замість Денісової - Карпачова, замість Порошенка - Янукович, РФ дістає зі своїх загашників різних персонажів, які підігрують кремлівській платівці про «нелегітимність української влади», - заявила перший віце-спікер парламенту.

За її словами, жахливо, що в цих сценаріях Москва грається долями живих людей.

Геращенко вкотре повторила офіційну позицію української влади про готовність негайно передати РФ 25 засуджених росіян в обмін на політв‘язнів Кремля.

«Ми не дозволимо Кремлю забути прізвища Сенцова, Сущенка, Карпюка, Гриба, Панова і інших. Ми також вимагаємо негайного, без торгів і передумов, звільнення військовополонених моряків», - написала І.Геращенко.

Вона додала, що не варто нікому підігрувати огидним кремлівським сценаріям.

Як повідомляв УНІАН, 13 лютого уповноважений з прав людини в РФ Тетяна Москалькова поінформувала, що разом з Карпачовою відвідали в СІЗО "Лефортово" поранених військовополонених українців Андрія Ейдера, Андрія Артеменка і Василя Сороку.

Довідка УНІАН. Вранці 25 листопада 2018 року Росія заблокувала прохід до Керченської протоки буксиру «Яни Капу» і катерам «Бердянськ» і «Нікополь», які здійснювали плановий перехід з Одеси до Маріуполя. При виході з Керченської протоки російські кораблі відкрили прицільний вогонь по українських кораблях, які вже поверталися до Одеси, так і не отримавши інформації про можливість проходження через протоку.

Окупанти захопили в полон 24 українських військовослужбовці. Троє з них дістали поранення. Українців звинуватили в незаконному перетині кордону РФ (ч.3 ст.322 КК Росії, покарання у вигляді позбавлення волі на строк до шести років). Всі полонені були заарештовані так званим «судом» у Криму, після чого їх відправили до московських СІЗО «Лефортово» і «Матроська тиша».

28 січня Адвокат Микола Полозов повідомив, що 26 січня поранених українських моряків перевели з «Матроської тиші» до «Лефортово».

Суд у Москві продовжив строки арештів захопленим українським військовим до кінця квітня.