Клімкін заявив, що Росія намагається зробити моря своїми внутрішніми морями \ УНІАН

Міністр закордонних справ Павло Клімкін переконаний, що Російській Федерації не вдасться перетворити Чорне і Азовське моря на свої внутрішні води.

Читайте такожВсі загрози РФ стосовно Європи якось "по приколу" - Клімкін

Про це глава МЗС сказав на території Одеського морського порту під час підходу до журналістів з нагоди перебування у місті ракетного есмінця ВМС США Donald Cook.

Відео дня

Міністр зазначив, що сьогодні на переговорах з американською стороною наголошувалося на необхідності забезпечення Росією свободи судноплавства в Чорному і Азовському морях і Керченській протоці.

"Оскільки Росія намагається зробити наші моря своїми внутрішніми морями. Це ніколи не вийде. Має діяти міжнародне право", - наголосив Клімкін.

Довідка УНІАН. Вранці 25 листопада 2018 року Росія заблокувала проходження через Керченську протоку українському буксиру «Яни Капу» і катерам «Бердянськ» і «Нікополь», які здійснювали плановий перехід з Одеси до Маріуполя. При виході з Керченської протоки російські кораблі відкрили прицільний вогонь по українських кораблях, які вже поверталися в Одесу, так і не отримавши інформації про можливості проходження через протоку.

Окупанти захопили в полон 24 українських військовослужбовців.

19 грудня секретар РНБО Олександр Турчинов заявив, що Україна готує нове проходження своїх кораблів через Керченську протоку і пропонує міжнародним партнерам взяти у ньому участь.

Секретар РНБО зазначив, що Україна запросить представників ОБСЄ та інших міжнародних організацій, щоб вони були присутні на українських кораблях, для того, щоб довести всьому світу, що Україна та її моряки не порушують ніяких законів і міжнародних правил.

18 січня 2019 року міністр закордонних справ РФ Сергій Лавров заявив, що президент РФ Володимир Путін погодився на пропозицію канцлера Німеччини Ангели Меркель допустити фахівців із ФРН і Франції в район Керченської протоки.

Того ж дня Клімкін повідомив, що Україна і Німеччина проведуть експертні консультації щодо пропозиції відправити німецьких і французьких фахівців для моніторингу ситуації у Керченській протоці.

19 лютого 2019 року президент Петро Порошенко заявив, що Україна не дозволить перетворити Азовське море на російське озеро і відстоюватиме своє право на вільне проходження через Керченську протоку.

21 лютого 2019 року міністр закордонних справ Росії Лавров назвав президента України "провокатором" і пообіцяв "дати по руках" у разі спроби українських кораблів пройти "разом з НАТО" через Керченську протоку.