26 лютого Конституційний суд України скасував статтю Кримінального кодексу про незаконне збагачення / фото УНІАН

Конституційний суд України оприлюднив офіційне рішення щодо визнання неконституційною статтю Кримінального кодексу про незаконне збагачення, ухвалене 26 лютого.

Про це повідомляє прес-служба КСУ.

Зокрема, в рішенні йдеться: «Визнати неконституційною статтю 368-2 ККУ. Стаття 368-2 ККУ втрачає чинність з дня ухвалення конституційним судом цього рішення (26 лютого - УНІАН)».

Відео дня

В обґрунтуванні свого рішення судді КСУ наголосили, що дана стаття Кримінального кодексу суперечить як статтям Конституції, так і Кримінальному процесуальному кодексу. У статті 17 КПК зазначено, що ніхто не зобов’язаний доводити свою невинуватість і має бути виправданим, якщо сторона обвинувачення не доведе винуватість особи.

Читайте такожВтрата траншу МВФ і загроза безвізу: у ЦПК розповіли про ймовірні наслідки скандального рішення Конституційного суду

Крім того, В КСУ вважають, що скасована стаття ККУ суперечить статті 62 та 63 Конституції. Зокрема, у 62 статті вказано, що усі сумніви щодо доведеності вини особи тлумачаться на її користь, а в статті 63 закріплено право особи не давати показів чи пояснень стосовно себе та своїх близьких.

Також судді вказали, що, виходячи з цих двох статей, не можна покладати на особу обов’язок, підтверджувати доказами законність набуття нею у власність активів. А також надавати обвинуваченню право вимагати від особи підтвердження доказами законності підстав набуття нею активів.

Як повідомляв УНІАН, 26 лютого Конституційний суд України скасував статтю Кримінального кодексу про незаконне збагачення.

27 лютого представник президента у ВР Ірина Луценко заявила, що глава держави найближчим часом внесе до Верховної Ради законопроект про покарання за незаконне збагачення.

Свою чергою, президент України Петро Порошенко запевнив, що в новому законопроекті, який буде поданий до парламенту після оприлюднення і аналізу рішення Конституційного суду стаття Кримінального кодексу про незаконне збагачення буде виписана так, що «комар носа не підточить».