Ілюстрація REUTERS

Начальник Генерального штабу Збройних сил Віктор Муженко заявив, що Україна не відмовиться від права вільного проходу кораблів ВМС через Керченську протоку

Як передає кореспондент УНІАН, про це Муженко повідомив на зустрічі з акредитованими в Україні представниками військово-дипломатичного корпусу.

«Вперше в історії нашої держави 26 листопада 2018 року було запроваджено воєнний стан в 10 областях України у відповідь на численні російські провокації, кульмінацією яких стала відкрита збройна атака на катери і буксир ВМС України», - зазначив він.

Відео дня

Муженко нагадав, що днями виповнилося 100 днів відтоді, як українські військові моряки перебувають у російському полоні.

Читайте такожМи сподіваємося здивувати Росію у Керченській протоці - Клімкін

«Впродовж 30 днів правового режиму воєнного стану ми вжили невідкладних заходів щодо забезпечення оборони країни. Разом з розгортанням міжвидових угрупувань військ на загрозливих напрямках ми порушили питання законодавчого врегулювання, перевірили систему логістики, відпрацювали взаємодію органів місцевої влади з підрозділами територіальної оборони», - додав начальник Генштабу.

«Міжнародне морське право, двосторонні договори з РФ визначають режим вільного мореплавання для українських кораблів, в тому числі і для військових. І Україна не збирається відмовлятись від цього свого права», - підкреслив Муженко.

Довідка УНІАН. Вранці 25 листопада 2018 року Росія заблокувала прохід до Керченської протоки буксиру "Яни Капу" та катерам "Бердянськ" і "Нікополь", які здійснювали плановий перехід з Одеси до Маріуполя. При виході з Керченської протоки російські кораблі відкрили прицільний вогонь по українських кораблях, які вже поверталися до Одеси, так і не отримавши інформації про можливість проходження через протоку.

Окупанти захопили в полон 24 українських військовослужбовців. Троє з них дістали поранення. Українців обвинуватили в незаконному перетині кордону РФ (ч. 3 ст. 322 КК Росії, покарання у вигляді позбавлення волі на строк до шести років). Усі полонені були заарештовані так званим "судом" у Криму, після чого їх відправили в московські СІЗО "Лефортово" і "Матроська тиша". Лефортовський райсуд Москви продовжив арешти українським військовим до кінця квітня.