РФ розмістила в окупованому Криму ескадрилью Ту-22М3 / фото flickr.com/44400809@N07

Росія розмістила на території окупованого Криму дальні бомбардувальники Ту-22М3.

Про це повідомляє агентство "РИА Новости" із посиланням на голову комітету Ради Федерації Росії з оборони і безпеки й колишнього командувача ВПС Росії Віктора Бондарєва.

За його словами, це стало "симетричною відповіддю" на установку в Румунії серії протиракетних комплексів США.

Відео дня

Ескадра російських дальніх бомбардувальників-ракетоносців Ту-22М3 дислокована на кримській авіабазі в Гвардійському, що в 13 км від Сімферополя.

Бондарєв наголосив, що розгорнуті в окупованому Криму бомбардувальники будуть модернізовані протягом кількох років, що дасть можливість ураження систем ППО і ПРО "в будь-якій точці Європи".

Читайте такожМілітаризація Криму несе загрозу європейській безпеці - МЗС Чехії

"Радіус бойової дії Ту-22М3, дальність крилатих ракет на його борту дозволяють нести боєзаряд в будь-яку точку Європи, тим самим вражаючи будь-який об'єкт систем ПРО і ППО, а з урахуванням його модернізації протягом кількох наступних років до рівня М3М і оснащення новими типами авіаційних засобів ураження зробить його універсальним засобом для ударів по всіх типах цілей на відстані в тисячі кілометрів", - цитує видання російського чиновника.

Бондарєв повідомив, що тепер на захопленому півострові базується "сильне угруповання" російських військ, яке постійно зміцнюється. Зокрема, там розгорнуто ЗРК С-300 і С-400, "Бук-М2", "Панцир-С1", ОТРК "Іскандер" двох модифікацій.

Він додав, що ракетні комплекси "Іскандер" повністю контролюють узбережжі Чорного моря на всьому його протязі, включаючи протоку Босфор.

Довідка УНІАН. Росія в березні 2014 року після введення військ анексувала український Крим, організувавши там так званий "референдум про його самовизначення". Самопроголошена кримська влада заявила, що 96,77% висловилися за приєднання Криму до РФ. 18 березня 2014 року в Кремлі був підписаний так званий договір про прийняття до складу РФ Криму і Севастополя.

Країни Заходу не визнають анексію Криму і ввели санкції проти Росії. Верховна Рада України офіційно оголосила 20 лютого 2014 року початком тимчасової окупації Криму.