Політолог зазначив, що Зеленський на зустрічі в суботу нічого не пообіцяв депутатам / фото УНІАН

У разі проведення інавгурації Володимира Зеленського до 27-го травня Верховну Раду буде легше розпустити. Після цієї дати рішення про розпуск парламенту дійсно буде дуже складно відстоювати в судах. Тому весь діалог сьогодні не про дату інавгурації, а діалог про можливість розпуску Ради.

Про це розповів політолог Руслан Бортник, передає Главред.

Читайте такожЄС запропонував Зеленському здійснити перший візит до Брюсселя

Відео дня

"На зустрічі з главами фракцій, яка відбулася в минулу суботу, Володимир Зеленський нічого не пообіцяв депутатам. Якщо б він сказав чітко, що не збирається розпускати Раду, то скоріше за все інавгурація відбулася б в будь-яке число, починаючи з 18-го і до 27 травня. Але Зеленський зіграв у розумну гру. Сказав, що він у повній мірі ще не президент. У відповідь фракції зіграли з ним в ту ж гру. Мовляв, ми ж не уповноважені приймати рішення за всіх депутатів, нам потрібно порадитися", - пояснив політолог.

"Коли вибори були розведені в різний час, то особливих дискусій про дату інавгурації не було, це не мало електорального сенсу. Більш того, раніше парламент намагався якимось чином догодити новому президенту – максимально швидко призначити дату інавгурації, щоб не мати конфлікту з новообраним президентом. Зараз же ситуація навпаки – від дати інавгурації залежить розпуск парламенту, залежить старт парламентської виборчої кампанії і позиції сторін в цій кампанії", - висловив думку Бортник.

Політолог уточнив, що в разі розпуску, вибори в Раду пройдуть в серпні, і це буде "період медового місяця і на піку рейтингів Зеленського".

"Це означає, що, швидше за все, наступна парламентська коаліція та уряд будуть пропрезидентськими. А проводити в один рік президентські і парламентські вибори не можна. Бо з вірогідністю до 80 відсотків у нас буде завжди пропрезидентська коаліція, уряд. І де-факто – пропрезидентська республіка, попри конституційну норму про парламентсько-президентську республіку. І це велика проблема, цей процес потрібно розводити", - підкреслив Бортник.

Водночас політолог вважає, що якщо вибори відбудуться вчасно, то це вже буде кінець жовтня, почнеться опалювальний сезон, пройде півроку президентства, два рази по сто днів. І вже накопичаться проблеми у самого Зеленського, рейтинги просядуть.

"І в парламенті, звичайно, буде потужна партія Зеленського. Але для формування коаліції потрібні партнери. І уряд буде дуже сильно коаліційним. І тому гра навколо дати інавгурації стосується не тільки майбутнього парламенту. Це гра навколо всієї моделі управління України на наступні п'ять років", - резюмував Руслан Бортник.