Курт Волкер / REUTERS

Сполучені Штати стурбовані указом Путіна про роздавання паспортів РФ мешканцям окупованих території України і розглядають це як провокацію, яка суперечить плану з реінтеграції цих територій назад до України, про що йдеться у Мінських угодах.

Про це спеціальний представник Державного департаменту США з питань України Курт Волкер заявив в інтерв'ю ВВС.

Він висловив сумнів щодо версії, за якою спрощенням процедури отримання громадянства Путін хотів забрати непримиренних супротивників України до Росії, а Донбас реінтегрувати назад.

Відео дня

Читайте такожВидача паспортів на Донбасі: Клімкін добиватиметься від ЄС економічних санкцій проти РФ

"Не думаю, що це було початковим мотивом президента Путіна. Швидше, було бажання спробувати перевірити на міцність президента Зеленського", - сказав Волкер.

Також на його думку, очікувати масового переселення людей з України до Росії не варто. Він додав, що небагато людей на Донбасі думають, що "жити бідно в Росії" – це рай.

Він зазначив, що Зеленський на ситуацію відреагував дуже спокійно і з гумором. "І я сподіваюся, що це остудить цю проблему, щоб ми могли повернутися до розмови про фактичну реалізацію угод", - додав Волкер.

Щодо санкції проти Росії через указ Путіна, Волкер повідомив, що поки жодних рішень з цього питання не ухвалено, втім, він нічого не виключає, адже останні кілька років США ввели проти РФ багато різноманітних санкцій. 

Як повідомляв УНІАН, 24 квітня президент РФ Володимир Путін підписав указ про спрощене отримання російських паспортів жителями тимчасово окупованого Донбасу.

27 квітня Путін заявив, що Росія може спростити процедуру отримання громадянства для всіх українців, а не тільки тих, які живуть на окупованих територіях Донбасу.

29 і 30 квітня у Ростовській області відкрилися два центри видачі російських паспортів жителям окупованих районів Луганської та Донецької областей.

1 травня Путін підписав указ, яким спростив порядок отримання російського громадянства для окремих категорій громадян України. Право на отримання громадянства РФ у спрощеному порядку, зокрема, отримали громадяни України, які не мають громадянства (підданства) іншої держави, а також особи без громадянства, які народилися та постійно проживали на території Криму й виїхали за межі півострова до 18 березня 2014 року, а також їхні діти, чоловіки (дружини) та батьки.

МЗС України категорично вимагає від російської сторони невідкладно скасувати усі протиправні рішення з приводу паспортизації громадян України та усунути їхні негативні наслідки. У відомстві наголошують, що нормативно-правові акти РФ, як попередні, так і майбутні, спрямовані на надання громадянам України російського громадянства у протиправний спосіб, були, є та будуть юридично нікчемними, не матимуть жодних правових наслідків і не визнаватимуться українською стороною.