Ілюстрація / REUTERS

Заступник голови Представництва Європейського Союзу в Україні Анніка Вайдеманн нагадала про нагальну необхідність обмеження функцій Служби безпеки України.

Читайте такожУ команді Зеленського виступають за ухвалення нової Стратегії нацбезпеки України

Як передає кореспондент УНІАН, про це Вайдеманн сказала на VI-й зустрічі парламентсько-громадської платформи.

Відео дня

Зокрема, вона наголосила, якщо в СБУ хочуть посилити взаємодію із західними партнерами, вони мають збільшити рівень довіри як на міжнародному рівні, так і всередині України.

На її переконання, Україні для економічного процвітання та залучення нових інвесторів, не лише іноземних, а й українських, важливо, аби правоохоронні органи були на стороні економічних суб'єктів, а не перешкоджали їхній діяльності.

Вайдеманн наголошує, що інвестори мають відчувати, що правоохоронні органи ніколи не будуть використовуватися як інструмент для збагачення корумпованих осіб.

"Відсутність реформ у Службі безпеки є перешкодою до встановлення довіри і інтеграції України в західні структури", - заявила вона.

У цьому зв'язку заступник голови Представництва ЄС наголосила, що СБУ потребує нагальної суттєвої інституційної реформи відповідно до найкращих євроатлантичних практик і стандартів, і зокрема відповідно до закону про національну безпеку України.

"Ми вважаємо, що функції Служби безпеки, як це передбачено у новому законі про національну безпеку, мають бути обмежені контррозвідкою, контртероризмом і захистом державної безпеки. У той же час, Служба безпека повинна позбутися повноважень в сфері економічної та організованої злочинності. Це не є функціями Служби безпеки", - наголосила Вайдеманн.

Також вона заявила, що важливо, аби Верховна Рада оперативно створила парламентський комітет зі здійснення нагляду за діяльністю розвідувальних служб і служб безпеки.

"Ми сподіваємося, що слова, які ми чули від нового президента, що він повністю підтримує європейську інтеграцію України і що він дійсно хоче посилити боротьбу з корупцією і продовжувати судову реформу, не будуть забуті", - наголосила Вайдеманн.