Володимир Путін / REUTERS

Президент Росії Володимир Путін не має наміру зустрічатися з президентом України Володимиром Зеленським 6 червня у Франції в рамках "нормандського формату". Російська сторона вважає, що предмета для переговорів поки немає.

Про це розповів український дипломат Василь Філіпчук, коментуючи візит до Києва міністрів закордонних справ Німеччини та Франції, запланований на 30 травня, передає «Обозреватель».

Читайте такожСША вивчать можливість невизнання виданих жителям ОРДЛО паспортів РФ – Волкер

Відео дня

Дипломат нагадав, що ще президент Петро Порошенко анонсував у червні зустріч "нормандської четвірки", де підіб’ють підсумки п'яти років переговорів.

"Численні джерела підтверджували, що така зустріч дійсно планувалася, але після виборів в Україні і перемоги Володимира Зеленського було кілька досить суперечливих сигналів, буде зустріч чи ні, чи запрошують Зеленського. Наскільки я розумію, зустріч відклалася, оскільки з російської сторони було чітко заявлено, що на даний момент "без чіткого пояснення українською стороною позицій щодо мирного врегулювання і виконання Мінських домовленостей"... немає предмета для зустрічі", – пояснив він.

Як підкреслив Філіпчук, відмова від зустрічі – виклик для України, а також для Німеччини і Франції, які є гарантами мирного врегулювання.

"Мета міністрів закордонних справ Франції і Німеччини, які планують прибути 30 травня, полягає в тому, щоб з'ясувати, які ж є плани в українського керівництва щодо мирного врегулювання, які ідеї, яка переговорна команда. На всі ці питання відповідей поки немає. Мета зустрічі – зрозуміти, є шанс провести зустріч 6 червня або немає... Зобов'язання, зафіксовані в Мінську, надалі залишаються зобов'язаннями України, і почути від Зеленського, що він має намір в цьому відношенні робити і чи планує робити взагалі – основне завдання", – заявив він.

При цьому, за словами дипломата, приїзд до Києва глав МЗС Франції і Німеччини залишає шанси на те, що зустріч у Нормандії відбудеться.

Також Філіпчук нагадав, що до Нормандії 6 червня планує прибути американський президент Дональд Трамп.

"Якби вдалося провести зустріч у форматі Трамп-Путін-Зеленський, це б відкрило новий цікавий етап у врегулюванні. Навіть долучити американського президента до "нормандського формату" було б вже величезним успіхом. Але поки що це тільки надії, конкретики ми не бачимо" , – резюмував він.