Кулеба заявив про існування домовленості про звільнення українських моряків і повернення делегації РФ повноважень в ПАРЄ / фото УНІАН

Постійний представник України при Раді Європи Дмитро Кулеба заявив про існування домовленості щодо звільнення Росією українських військовополонених моряків та повернення російській делегації повноважень у ПАРЄ.

Читайте такожКлімкін заявив про відсутність таємних домовленостей щодо повернення РФ у ПАРЄ в обмін на звільнення моряків

Про це він сказав в інтерв'ю програмі "Час. Підсумки тижня" на «5-му каналі». За словами Кулеби, переговори щодо повернення Росії до ПАРЄ активізувалися ще на початку цього року. Для цього Кремль мав виконати три умови: повернути Україні полонених моряків, надати доступ комісару Ради Європи з прав людини до Криму і сплатити внески до Ради Європи.

Відео дня

Однак згодом, додав посол, Європа дала зрозуміти Росії, що повернутися вона може і без виконання цих умов.

Тому російська нота вітчизняному МЗС щодо моряків з'явилася не через рішення ПАРЄ повернути повноваження російській делегації, а тому що спливав кінцевий термін виконання наказу Міжнародного трибуналу ООН.

"Просто так збіглося в часі, що в ніч з 24 на 25 червня якраз ухвалили цю резолюцію, а 25 спливав термін. Тому я підтверджую, що тема моряків в ПАРЄ лунала. Але, я переконаний, що Росія не збиралася виконувати ці три вимоги, бо вони розуміли, що коаліція на їхню користь вже зайшла в такий стан, коли поверне їх без жодних поступок. Я думаю, сталося саме так", - зазначив Кулеба.

Як повідомляв УНІАН, 25 травня Трибунал ООН оприлюднив рішення про застосування тимчасових заходів у справі за позовом України до РФ, яким суд зобов'язав Росію звільнити захоплених у полон у листопаді 2018 року в районі Керченської протоки моряків і судна. Згідно з рішенням, Росія до 25 червня повинна була поінформувати суд про виконання наказу щодо звільнення українських моряків і суден.

26 червня у Міністерстві закордонних справ України заявили, що Росія загострює спір з Україною через відмову виконати наказ Міжнародного трибуналу ООН з морського права щодо звільнення захоплених українських моряків.

26 червня ПАРЄ повернула делегації РФ повноваження.

27 червня президент Володимир Зеленський звинуватив МЗС й особисто главу МЗС Павла Клімкіна у діях, які можуть зірвати процес звільнення українських моряків. Він заявив, що не бачив ноту МЗС РФ, у якій йдеться про військовополонених моряків, а також його не поінформували про ноту-відповідь МЗС України. Президент був обурений тим, що Клімкін відповів на ноту МЗС РФ, не порадившись з ним. За словами президента, нота-відповідь МЗС України може поставити під загрозу повернення моряків.

Того ж дня Клімкін оприлюднив копії дипломатичних нот РФ і України стосовно військовополонених українців. Він назвав ноту МЗС РФ «пасткою» та «російським дипломатичним розводом».