"Слуга народу" наполягає на модернізації системи голосування, але не на базі техніки 2002 року / twitter.com/chesno_movement

Новообраний народний депутат від “Слуги народу” Руслан Стефанчук заявляє, що у його партії викликає підозри бажання удосконалювати майбутню систему голосування у Верховній Раді на базі техніки 2002 року.

Як передає кореспондент УНІАН, про це він сказав у коментарі журналістам.

Читайте також"Слуга народу" планує запровадити в Раді голосування за відбитком пальця

Відео дня

Стефанчук наголосив на важливості того, аби перше засідання нової ВР відбулося відповідно до технічних і юридичних норм. “Тому для нас є надзвичайно незрозумілими і неприємними оці всі маніпуляції, які проводяться сьогодні на технічному рівні. Ми їх не розуміємо. Але, знаючи про те, яким чином відбувалася політична боротьба впродовж усього періоду, у нас теж виникають якісь сумніви і підозри щодо того, наскільки ми можемо запуститися 29-го числа. Я дуже сподіваюся, що буде все нормально”, - заявив він.

Також Стефанчук запевнив, що навіть у випадку зриву якогось голосування є готовність голосувати шляхом підняття рук.

Стефанчук також наголосив на неприпустимості “кнопкодавства”. “Від президента України будуть направлені зміни до Конституції України, які будуть передані до Конституційного суду України, які будуть стосуватися одного - що “кнопкодавство” так зване, не особисте, не персоніфіковане голосування, а також депутатські прогули або пропуск без поважних причин депутатами однієї третини пленарних засідань, вони будуть внесені до Конституції України як безумовна підстава втрати депутатського мандата”, - сказав він.

Водночас Стефанчук зауважив, що “коли на порозі стоїть ХХІ сторіччя..., а Верховна Рада України працює на апаратурі - я вже давно таких не бачив великих моніторів з дискетками якимись, і програмне забезпечення 2002 року”.

Стефанчук нагадав, що в парламенті створюється окремий Комітет з питань цифрової трансформації. “Я щиро переконаний, що воно відіб’ється і на роботі Верховної Ради, тому що так далі працювати неможливо”, - заявив він.

Говорячи про запровадження сенсорної кнопки, він назвав принциповими дві речі, зокрема, аби вона мала технічну гарантію. “Тобто, технарі, які її впроваджують, повинні дати гарантію, що той, хто голосує, відповідає тому варіанту, який ми бачимо на табло”, - сказав Стефанчук.

Також він наголосив на необхідності юридичної гарантії. “Воно повинно бути прописане у процедурі Регламенту Верховної Ради України. Коли ми побачимо відповідність цим двом вимогам, ми тільки "за". Поки станом на сьогодні ми не маємо ні першого, ні другого. І тому у нас виникає сумнів щодо доцільності і можливості, і доброї волі на введення цього”, - сказав Стефанчук.

Він заявив, що у “Слуги народу” викликає підозру бажання “вдосконалювати на базі техніки 2002 року майбутнє голосування для Верховної Ради”.

Як раніше повідомляли джерела УНІАН, Співробітники Служби безпеки України та Державного бюро розслідувань заблокували роботу технічних служб парламенту. За даними джерела в парламенті, до 30 серпня нібито заборонено втручатися в роботу системи для голосування "Рада".