Законопроект про скасування адвокатської монополії направили до КС / фото zib.com.ua

Верховна Рада України включила до порядку денного другої сесії ВРУ і направила на висновок Конституційного суду президентський законопроект «Про внесення змін до Конституції України (щодо скасування адвокатської монополії)» (реєстраційний номер 1013).

Як передає кореспондент УНІАН, за це рішення проголосували 337 народних депутатів України.

Представник президента України у КСУ Федір Веніславський, виступаючи в сесійній залі, зазначив, що пропонується внести зміни до статті 131-2 Конституції України.

Відео дня

Читайте такожПартія Бойка-Медведчука оскаржить зняття недоторканності у Конституційному суді

За його словами, на сьогодні виключно адвокат здійснює представництво інтересів іншої особи у суді, а особа, яка є правником, але немає свідоцтва на зайняття адвокатською діяльністю, таких повноважень не має. «А це фактично означає, що є певна монополізація ринку юридичних послуг по представництву іншої особи у суді з боку виключно адвокатів», - зазначив він і додав, що даним законопроектом ця монополія скасовується.

В той же час Веніславський наголосив, що залишається норма про те, що виключно адвокат здійснює захист особи від кримінального обвинувачення.

Він наголосив, що в Перехідних положеннях Конституції є норма про те, що з 1 січня 2020 року представництво органів державної влади та органів місцевого самоврядування в судах здійснюється виключно прокурорами або адвокатами. За його словами, це значить, що вони будуть позбавлені юридичних можливостей представництва їхніх інтересів відповідними штатними представниками цих органів, а змушені будуть укладати угоди про надання адвокатських послуг і використовувати виключно послуги адвокатів.

Веніславський зазначив, що ця норма, відповідно до законопроекту, скасовується.

Він зауважив, що, оскільки конституційна процедура є довгою, тому до 1 січня 2020 року законопроект не може набрати чинності.

За його словами, 1 січня органи влади на місцях «стикнуться з проблемою необхідністю представництва їх інтересів адвокатами». В той же час Веніславський сподівається, що вже на наступній сесії законопроект буде остаточно ухвалений, і органи влади на місцях зможуть представляти свої інтереси в судах через професійних правників.