Законопроект президента щодо НАБУ та ДБР скеровано до КСУ / фото: president.gov.ua

Верховна Рада України включила до порядку денного сесії і направила на висновок Конституційного суду президентський проект закону про внесення змін до статті 106 Конституції України (щодо закріплення повноважень президента утворювати незалежні регуляторні органи, Національне антикорупційне бюро України, призначати на посади та звільняти з посад директора НАБУ і директора Державного бюро розслідувань) (№ 1014).

Як передає кореспондент УНІАН, за це рішення проголосували 282 народні депутати із 402 зареєстрованих у сесійній залі.

Читайте такожСтефанчук анонсував внесення у ВР законопроекту про зняття недоторканності з президента

Відео дня

Від "Слуги народу" "за" проголосували 251 депутат, від "Опозиційної платформи - За життя", - 0, від "Батьківщини" - 17, від "Європейської солідарності" - 0, від "Голосу" - 0, від групи "За майбутнє" - 1, від позафракційних депутатів - 13.

Законопроектом стаття 106 Конституції України доповнюється двома новими пунктами, які визначають, що президент, серед іншого, утворює відповідно до закону Національне антикорупційне бюро України, призначає на посади та звільняє з посад у порядку, визначеному законами України, директора НАБУ і директора Державного бюро розслідувань.

Встановлюється, що президент утворює незалежні регуляторні органи, що здійснюють державне регулювання, моніторинг та контроль за діяльністю суб’єктів господарювання в окремих сферах, призначає на посади та звільняє з посад їх членів у порядку, визначеному законами України.

Передбачається, що після ухвалення цей закон набере чинності з дня його опублікування.

Як сказано в пояснювальній записці до законопроекту, метою запропонованих законопроектом змін є оптимізація повноважень глави держави з метою закріплення за ним реальних повноважень щодо утворення незалежних регуляторних органів, НАБУ, призначення на посади та звільнення з посад членів незалежних регуляторних органів, директорів НАБУ та ДБР.

Як заявив, представляючи законопроект, представник президента у Конституційному суді, депутат від "Слуги народу" Федір Веніславський, за чинним законодавством президент "має право призначати на посади, звільняти з посад, утворювати певні регуляторні органи".

"Але Конституція України передбачає, що президент здійснює виключно повноваження, передбачені Конституцією України. На цій підставі Конституційний суд України визнав таким, що не відповідає Конституції України, закон про Національну комісію з регулювання ринку комунальних послуг і енергетики. На тій підставі, що президент не має конституційного права утворювати такий орган", - сказав він.

Як зауважив Веніславський, окрім державного регулювання у сфері енергетики і комунальних послуг, незалежні регуляторні органи можуть здійснювати моніторинг, державне регулювання та контроль і в інших сферах. Наприклад, це ринок фінансових послуг та ринок обігу цінних паперів.

Так, наголосив він, аби не ставити під сумнів можливість утворення таких органів і можливість формування їхнього персонального складу з боку президента, пропонується ухвалити відповідний закон.

Також, пояснив він, існує закон, який регламентує діяльність НАБУ і ДБР.

"За чинними законами, які ухвалила Верховна Рада України, також передбачено, що президент у порядку, визначеному цим законом, має право призначати на посаду, звільняти з посаду директора Національного антикорупційного бюро і директора Державного бюро розслідувань. Процедура виписана законом, але у статті 106 Конституції України на сьогоднішній день повноваження президента призначати на такі посади... відсутні", - пояснив Веніславський і наголосив, що тому необхідно внести зміни до Конституції.

Як повідомляв УНІАН, відповідний законопроект президент України Володимир Зеленський вніс до Верховної Ради 29 серпня.