Рада попередньо схвалила президентський законопроект / фото УНІАН

Верховна Рада України ухвалила в першому читанні президентський проект закону про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо забезпечення ефективності інституційного механізму запобігання корупції (№1029).

Як передає кореспондент УНІАН, за це рішення проголосували 283 народних депутати із 396, зареєстрованих у сесійній залі.

Читайте такожНардепа від "Слуги народу" спіймали на кнопкодавстві у Раді (фото, відео)

Відео дня

Законопроектом у законі "Про політичні партії в Україні" пропонується встановити, що політична партія має право на отримання державного фінансування її статутної діяльності, якщо на останніх чергових або позачергових виборах народних депутатів України її виборчий список кандидатів у народні депутати України у загальнодержавному багатомандатному виборчому окрузі отримав не менш як 5% (нині - не менше 2%) голосів виборців від загальної кількості голосів виборців, поданих за всі виборчі списки кандидатів у народні депутати України в загальнодержавному багатомандатному виборчому окрузі.

Крім того, як пояснив, презентуючи документ, представник президента в Конституційному суді, депутат від "Слуги народу" Федір Веніславський, законопроектом пропонується створити правові основи для "перезавантаження" НАЗК.

"Президент Зеленський пропонує змінити порядок формування Агентства, визначити одноособову відповідальність його голови, який буде обиратися конкурсною комісією за участі міжнародних експертів, і буде затверджуватися Кабінетом міністрів України. Саме на голову Національного антикорупційного агентства буде покладено персональну відповідальність за боротьбу з корупцією", - сказав він і додав, що законопроектом також пропонуються й інші зміни для вдосконалення законодавства у цій сфері.

Так, законопроектом у законі "Про запобігання корупції" пропонується встановити, що керівництво діяльністю НАЗК здійснює його голова, який призначається на посаду та звільняється з посади Кабінетом міністрів у порядку, визначеному цим законом.

Головою Нацагентства може бути громадянин України, не молодший 35 років, який має вищу освіту, володіє державною мовою, є доброчесним і компетентним, здатний за своїми діловими та моральними якостями, освітнім і професійним рівнем, станом здоров'я виконувати відповідні службові обов'язки.

На посаду голови НАЗК, а також його заступника не може бути призначена особа, яка, зокрема, притягалася на підставі обвинувального вироку, який набрав законної сили, до кримінальної відповідальності за вчинення корупційного злочину, або на яку протягом останнього року накладалося адміністративне стягнення за вчинення правопорушення, пов'язаного з корупцією.

Читайте такожПрофільний комітет ВР підтримав подання Зеленського про розпуск ЦВК

Голова Національного агентства призначається строком на 4 роки. Одна і та ж особа не може обіймати цю посаду два строки підряд. Повноваження голови НАЗК припиняються урядом достроково у разі, зокрема, призначення чи обрання на іншу посаду за його згодою; досягнення 65 років.

Повноваження голови НАЗК припиняються у зв'язку із закінченням строку його повноважень.

Також встановлюється, що голова Національного агентства може мати трьох заступників, яких він призначає на посаду та звільняє з посади.

Голова НАЗК призначається відповідно до результатів відкритого конкурсного відбору.

Організацію та проведення конкурсного відбору здійснює конкурсна комісія з відбору на посаду голови Національного агентства. До складу комісії входять три особи, визначені Кабінетом міністрів; три особи, визначені урядом на підставі пропозицій міжнародних організацій, з якими Україна співпрацює у сфері запобігання і протидії корупції відповідно до міжнародних договорів.

Голова Нацагентства, зокрема, організовує та контролює роботу відомства, несе персональну відповідальність за законність, прозорість та ефективність діяльності НАЗК, звітує про роботу; призначає на посади та звільняє з посад працівників; розподіляє обов'язки між заступниками голови НАЗК.