Ілюстрація / REUTERS

Президент США Дональд Трамп з високою часткою імовірності підпише законопроект про виділення Україні $250 млн військової допомоги, ухвалений Палатою представників Конгресу.

"Шанси великі", – запевнила експерт з міжнародних питань Ганна Шелест, передає «Обозреватель». Вона пояснила, що тимчасове "замороження" допомоги було переважно пов'язане із внутрішніми питаннями Сполучених Штатів.

Читайте такожКонгресмени вимагають оприлюднити стенограму розмови Трампа із Зеленським

Відео дня

Експерт нагадала, що в Конгресі та Сенаті не було проблем з підтримкою України.

"Важливо розуміти, що заяви щодо перегляду фінансування, які прозвучали деякий час тому, не були спрямовані проти України", – наголосила Шелест.

"Скоріше, це було пов'язано з переглядом витрат бюджету і в цілому фінансуванням подібних програм в США. Трамп постійно каже, що не всі гроші ефективно використовуються і деякі програми допомоги потрібно переглядати. Україна в деякій мірі стала "заручником" цієї внутрішньої ситуації", – пояснила вона.

За її словами, Трамп "з бюрократичних причин" може не встигнути підписати законопроект до своєї зустрічі з президентом України Володимиром Зеленським, яка попередньо анонсувалася на 25 вересня.

Однак, зазначила Шелест, в цьому є і позитивні сторони.

"Було б добре, щоб український президент (на зустрічі з Трампом. – Ред.) порушив тему фінансової допомоги на сферу безпеки, проговорив її важливість, і запевнив, що в Україні ці фінанси будуть ефективно використовуватися", – порадила вона.

На думку Шелест, така розмова допомогла би уникнути "сюрпризів" протягом наступних 12 місяців – адже з жовтня в США починається новий фінансовий рік.

Крім того, експерт спростувала гіпотези про те, що розблокування військової допомоги може бути спробою Вашингтона "відкупитися" від підтримки України у важливих питаннях.

"Я би не будувала подібних теорій... Якщо ми порівняємо з коштами, які Україна отримала за всі ці роки від США, то $250 млн – це занадто невелика сума, щоб "відкупитися" з такого принципового питання, як майбутній статус окупованих територій", – констатувала вона.