НАБУ прояснило ситуацію довкола розслідування / фото УНІАН

Національне антикорупційне бюро України розслідує період діяльності Burisma Holdings Limited у зв'язку з можливими зловживаннями посадовцями Міністерства екології до входження сина віце-президента США Джозефа Байдена Хантера Байдена в наглядову раду компанії.

Про це йдеться у заяві НАБУ в соціальній мережі Facebook.

"НАБУ розслідує кримінальне провадження за фактом вчинення неправомірних дій чиновниками Мінекології за часів президента Януковича під час видачі спеціальних дозволів на користування надрами низці підприємств, засновником яких є Burisma Limited, а кінцевим бенефіциарним власником - екс-міністр екології", - заявили в Бюро.

Відео дня

Читайте такожДонощиком на Трампа виявився співробітник ЦРУ - ЗМІ

Зокрема, події, які розслідують детективи НАБУ у цій справі, охоплюють лише період 2010-2012 років.

"Зміни, що відбулися у складі правління компанії Burisma Limited (у 2014 році син Байдена став одним із членів наглядової ради Burisma - УНІАН), які наразі стали об'єктом уваги міжнародної спільноти, відбулися лише у травні 2014 року, відтак, не є і ніколи були предметом розслідування НАБУ", - наголосили в Бюро.

"Перевірка діяльності членів правління приватних суб'єктів господарювання у періоди, які не мають відношення до охоплюваного періоду можливого вчинення кримінального правопорушення, до підслідності НАБУ не відноситься", - наголосили в Бюро.

Довідка УНІАН. В Україні розслідується справа про відмивання коштів на суму понад 33 млн доларів при купівлі групи компаній херсонської «нафтоперевалки», до якої було залучено компанії Wirelogic Technology AS, Digitex Organisation LLP, а також компанію екс-міністра екології, бізнесмена Злочевського Burisma Holdings Limited, членом ради директорів якої був Хантер Байден, син екс-віце-президента США.

14 травня тодішній генеральний прокурор України Юрій Луценко заявив, що Київ готовий передати правоохоронним органам США матеріали про розрахунки компанії Burisma. За його словами, в розпорядженні слідства є роздруківка всіх розрахунків, за якими кошти отримали в тому числі громадяни США з гучними прізвищами. При цьому Луценко наголосив, що іноземці, які були залучені до управління компанією Burisma, не порушували українське законодавство.

У США розгорівся скандал між Білим домом і Конгресом після того, як у ЗМІ з'явилися повідомлення про те, що представник розвідки США в рамках програми захисту викривачів порушень надав записку генеральному інспектору, у якій йшлося, що Трамп «пообіцяв» щось лідеру іноземної держави, керуючись власними політичними інтересами. У ЗМІ припускали, що під час телефонної розмови з президентом України Володимиром Зеленським 25 липня президент США Дональд Трамп міг наполягати на розслідуванні в Україні дій Хантера Байдена.

21 вересня конгресмени США звернулися до адміністрації Трампа з вимогою надати стенограму його розмови із Зеленським.

24 вересня Білий дім оприлюднив стенограму. Згідно з документом, Трамп просив Зеленського вивчити справу проти Хантера Байдена. Спікер Палати представників Конгресу США Ненсі Пелосі того ж дня оголосила, що Конгрес розпочинає офіційне ініціювання процедури імпічменту Трампа.

26 вересня на сайті Постійного окремого комітету Палати представників США з питань розвідки оприлюднили текст скарги співробітника розвідки США щодо телефонної розмови Трампа і Зеленського.