Нова делегація України офіційно відмовилася від участі в осінній сесії ПАРЄ / фото assembly.coe.int

На членів української делегації в Парламентській асамблеї Ради Європи чинять тиск через офіційну відмову від участі в осінній сесії ПАРЄ.

Про це голова Комітету Верховної Ради з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва Богдан Яременко повідомив у відеозверненні, розміщеному у Facebook.

Читайте такожЛідери ПАРЄ невдовзі приїдуть до Києва проводити консультації з Україною – депутат

Відео дня

За його словами, в ПАРЄ розглядається багато рішень, які є важливим для України.

«Одне з них – це доповідь про ситуацію з кримськими татарами… В цій доповіді нам не подобається абсолютно недоречне порівняння ситуації з правами людини в Криму і з кримськими татарами до окупації та після, й особливо констатація, що існували проблеми і до цього. Це немає ніякого стосунку до ситуації з окупацією, анексією. Це спосіб розмивати наше моральне право представляти своє населення, в тому числі інтереси корінного народу - кримських татар - у міжнародних інституціях. Ми б хотіли це змінити», - заявив Яременко.

За його словами, другим питанням, яке зараз розглядається в Раді Європи, є питання визнання так званих «депутатів» від Держдуми РФ, що були «обрані» в тимчасово окупованому Криму.

«Друге важливе питання, яке розглядається в Раді Європи, і, зокрема, в Венеційській комісії – це питання визнання чи невизнання тих «депутатів» Держдуми РФ як делегатів у ПАРЄ, що «обрані» від Криму. Ми очікуємо рішення десь в січні з цього питання», - додав Яременко.

«Щонайменше у цих двох ситуаціях ми б хотіли розібратися. Що таке Рада Європи? Які в неї засади? Чи вона готова віддзеркалювати інтереси не тільки країни (РФ – УНІАН), яка багато платить в бюджет, але й України, яка менше платить в бюджет, але є таким самим повноправним членом Ради Європи», - зазначив він.

Голова комітету ВР з питань зовнішньої політики наголосив, що неучасть української делегації в осінній сесії ПАРЄ було єдиною можливістю привернути до себе увагу.

«Поїхали ми б туди, працювали б там, нас би поплескали по щоці, але нічого не зробили б з нашим питанням. Тепер на нас тиснуть найрізноманітнішими способами, достатньо смішними та примітивними, намагаються нас загнати в стадо з тим, щоб ми не брикалися, як овечки, яких ріжуть, щоб ми себе поводили десь таким чином. Але так не вийде. Ми будемо відстоювати свої інтереси», - заявив Яременко.

Як повідомляв УНІАН, у квітні 2014 року ПАРЄ позбавила російську делегацію права голосу і виключила її представників з усіх керівних органів асамблеї у зв'язку з анексією Криму.

Після цього Росія не платила внески до Ради Європи з червня 2017 року. Такі дії Росії чимало членів ПАРЄ і політиків назвали шантажем.

25 червня 2019 року ПАРЄ ухвалила резолюцію, якою скасувала механізм запровадження санкцій проти делегацій. 26 червня в Асамблеї підтримали резолюцію про затвердження повноважень делегації РФ.

На знак протесту проти такого рішення делегації Естонії, Грузії, Латвії, Литви, Польщі, Словаччини та України достроково залишили літню сесію ПАРЄ.

Нова делегація України, що була сформована у парламенті 9-го скликання, офіційно відмовилася від участі в осінній сесії ПАРЄ, що проходить з 30 вересня по 4 жовтня.

Водночас кілька членів української делегації приїхали на сесію ПАРЄ для неформальної роботи і проведення консультацій.