У ПАРЄ п'ять країн створили постійну групу "Балтік плюс"  / фото facebook.com/lisa.yasko1

Делегації України, Латвії, Литви, Естонії та Грузії в Парламентській асамблеї Ради Європи відмовилися від участі у святкових заходах з нагоди 70-ї річниці Ради Європи.

Про це у Facebook повідомила голова Постійної делегації Верховної Ради України в ПАРЄ Єлизавета Ясько.

Зокрема, вона зазначила, що було підписано заяву про створення постійної групи "Балтік плюс" в ПАРЄ.

Відео дня

За її словами, з цими країнами було домовлено про подальшу системну роботу з створення механізмів з повернення довіри до ПАРЄ.

Читайте такожНа членів української делегації в ПАРЄ чинять тиск через відмову від участі в осінній сесії - нардеп (відео)

Наступна зустріч цієї групи відбудеться в Києві.

"Завдання – продовжувати політику невизнання анексії Криму, засудження окупації Росією Криму, частини східної України, Грузії та Молдови. Наш перший крок – відмова від святкування 70-ї річниці організації, яка втратила свій авторитет в очах мільйонів громадян держав-членів", - наголосила Ясько.

Вона уточнила, що це результат консультацій, які було проведено в останні два дні в Страсбурзі, де відбувається осіння сесія ПАРЄ.

"Ми запрошуємо в нашу групу усіх, для кого європейські цінності та виконання зобов'язань не пусті слова. Спільно боронитимемо цінності Ради Європи для всіх її членів без винятку", - заявила Ясько.

Також вона опублікувала текст заяви делегацій Естонії, Грузії, Латвії, Литви та України у ПАРЄ про відмову від участі у святкуваннях 70-ї річниці Ради Європи.

"У цьому році, коли відзначається 70-річчя Ради Європи, ми бачимо, що стандарти та цінності цієї інституції були серйозно скомпрометовані і авторитет Парламентської асамблеї - значно ослаблений", - йдеться у заяві.

Зокрема, сказано, що раніше Рада Європи розробляла та підтримувала найвищі стандарти дотримання прав людини та верховенства права для своїх держав-членів.

"На жаль, червень 2019 року знаменує початок іншої ери. Під час літньої частини своєї сесії ПАРЄ ухвалила резолюцію 2292 (2019), що безумовно відновлює право голосу та інші процедурні права російської делегації. Роблячи це, більшість у ПАРЄ заплющила очі на постійні порушення прав людини, викрадення, незаконну окупацію та анексію територій, незаконне ув'язнення громадян держав-членів та війну, яку Російська Федерація все ще веде проти своїх сусідів", - наголошується у заяві.

Читайте такожМакрон заявив про повну підтримку повернення Росії в ПАРЄ

У цьому зв'язку сказано, що "це рішення показало нові слабкі сторони ПАРЄ в умовах масових порушень її Статуту з боку деяких держав-членів".

"За місяці, що минули з часу ухвалення резолюції 2292, Російська Федерація не продемонструвала значного прогресу у виконанні своїх зобов'язань відповідно до Статуту Ради Європи. Більше того, російська влада провела так звані "місцеві вибори" на тимчасово окупованій території Автономної Республіки Крим та у місті Севастополі (Україна), активізувала встановлення обмежувальних споруд на грузинській території поблизу лінії адміністративної межі окупованого Росією грузинського регіону Південної Осетії (так звана "бордерізація"), сприяла так званим президентським виборам, що відбулися під контролем Російської Федерації 25 серпня 2019 року на окупованій території Абхазії (Грузія), жорстоко придушила мирні протести громадян, які вимагали відкритих та чесних муніципальних виборів, та вдалася до судових переслідувань протестувальників", - сказано у заяві.

При цьому зазначається, що делегації членів групи "Балтік плюс" продовжуватимуть підтримувати політику невизнання анексії Криму та засудження тривалої окупації Росією Криму, частини східної України та частин Грузії та Молдови.

фото facebook.com/lisa.yasko1
фото facebook.com/lisa.yasko1

Як повідомляв УНІАН, у Страсбурзі 30 вересня відкрилася осіння сесія Парламентської асамблеї Ради Європи, яка триватиме до 4 жовтня.

Українська делегація не братиме участі в її роботі на знак протесу проти повернення РФ. Водночас кілька членів української делегації приїхали на сесію ПАРЄ для неформальної роботи і проведення консультацій.