REUTERS

Президент України Володимир Зеленський рідко з’являється перед журналістами. Він віддає перевагу комунікації з громадянами через Instagram і Facebook. Але цього ситуація була настільки важливою, щоб він запросив представників ЗМІ у свою адміністрацію, хоч йому й довелося відповідати на питання про скандальну розмову з Дональдом Трампом.

Зеленський хотів пояснити свою точку зору на можливий процес завершення війни на Сході України, — пише Der Spiegel. Вже більше п’яти років російські сили тримають в окупації Донбас. Більше 13 тисяч людей загинули, згідно з оцінками ООН. Зеленський обіцяв своїй країні мир.

Читайте такожУ Росії "формулу Штайнмаєра" вважають компромісним варіантом

Відео дня

Тому в Мінську час на зустріч так званої контактної групи, яка складається з представників урядів України й Росії, а також російських маріонеток в Луганську і Донецьку, покладалися великі очікування. В Росії ЗМІ оголосили, що сторони підписали «формулу Штайнмаєра». Але Зеленський про це нічого не сказав на своїй прес-конференції. Тож з’явилася певна розгубленість.

Лише пізніше стало зрозуміло, що представники сторін не підписали якийсь документ у Мінську, а вручили листи ОБСЄ, в яких затвердили «текст формули Штайнмаєра для імплементації в законодавстві України». Так про це сказав посол ОБСЄ Мартін Сайдік. Текст був також погоджений представниками країн «Норманського формату», серед яких Україна, Франція, Німеччина і Росія.

Німецьке видання пише, що так звана «формула Штайнмаєра» передбачає проведення виборів на окупованих російськими силами територіях за стандартами ОБСЄ і згідно із законами України. Якщо все пройде добре, регіон отримає спеціальний статус автоматично. При цьому, Київ повинен контролювати свій кордон.

Однак, уряди України й Росії по-різному трактують цю формулу. Головна суперечка точиться над порядком усіх цих кроків. Київ вимагає, щоб вибори відбулися лише після того, як він поверне контроль над кордоном з Росією, а російські бойовики й зброя покинуть український Донбас. Таким чином, українська сторона хоче подбати, щоб її кандидати змогли взяти участь у виборах. Зеленський повторив відому українську вимогу: «Не буде ніяких виборів під дулами автоматів».

Читайте такожУчасники акції "Ні капітуляції!" вирушили до Офісу президента (фото, відео)

Росія ж хоче, щоб вибори були проведені в першу чергу, а все решта відбудеться якось потім. Москва наполягає на тому, що у «формулі Штайнмаєра» немає ніяких згадок про виведення російських військ з Донбасу.

Der Spiegel вважає, що у Зеленського було дві причини виступити перед камерами й представити свою точку зору на формулу. По-перше, так він прямо звернувся до Росії. Москва наполягала на тому, щоб Київ схвалив «формулу Штайнмаєра». На зустрічі в Мінську 18 вересня Україна відмовилася це зробити. Але російська влада дала чітко зрозуміти, що без формули зустрічі у Нормандському форматі не буде.

По-друге, Зеленський звернувся до власного народу. В останні тижні серед українців зростала тривога, що президент, схваливши «формулу Штайнмаєра», може віддати під контроль Росії український Донбас. Більшість українців проти проведення виборів на Сході під контролем проросійських бойовиків, а отже і Москви. Зеленський спробував усіх заспокоїти. Він оголосив про розробку нового законопроекту про спеціальний статус Донбасу. Дія попереднього завершується в грудні. «Форму Штайнмаєра» буде включена в новий документ. Український президент пообіцяв, що він буде обговорений за участі суспільства і «не перетне червону лінію».

«Не буде ніякої капітуляції», - запевнив Зеленський.

Читайте такожУ "Слузі народу" озвучили "червоні лінії", які не буде переходити Зеленський

Але який саме вигляд буде мати новий законопроект? Якими будуть критерії імплементації формули? Зеленський нічого про це не сказав. Видання пише, що український президент отримав широку підтримку своїх громадян завдяки успіху в поверненні українців, яких Москва тримала у своїх в’язницях. Тепер він хоче зрушити мирний процес для Донбасу з місця і звільнити ще більше українців з російського ув’язнення. Йому потрібно показати Москві, що він здатен жорстко торгуватися попри те, що в Росії добре знають про тиск на нього від очікувань результатів.

На відміну від свого попередника Петра Порошенка, Зеленський користується підтримкою більшості у парламенті. Тим більше він тепер повинен більш пильно стежити за тим, щоб у пошуках кінця війни на Донбасі брали участь всі, хто боїться поступок Росії. Перед усім, в процесі повинні брати участь ветерани, активісти Майдану, переселенці з Донбасу і ті, хто живе біля лінії розмежування, яка відділяє армію України від сил Росії.

Більш важливе питання полягає в тому, чому після стількох років у глухому куті Росія повинна брати у всьому цьому участь. Нова зустріч у Нормандському форматі має сенс лише в тому випадку, якщо вона принесе якісь результати. МЗС Росії вже позитивно прокоментувало останню зустріч у Мінську. Але значно важливіше те, що про це думає Кремль.