Ілюстрація REUTERS

Представник України при Європейському Союзі Микола Точицький заявляє, що рекомендації Європейської комісії з видачі віз жителям окупованого Донбасу зводять нанівець зусилля Російської Федерації по незаконній паспортизації українських громадян.

Про це Точицький повідомив у мікроблозі Twitter.

Читайте також"Відхід наших трактористів" і перехідний період: російський політик оцінив, коли краще проводити вибори в ОРДЛО

Відео дня

Він заявив, що Україна вітає рекомендації Єврокомісії для країн-членів ЄС щодо видачі віз жителям окупованого Донбасу з російськими паспортами.

"Рекомендації ЄС про те, як консулам з держав-учасниць Шенгенської зони розглядати заявки на візи, подані жителями тимчасово непідконтрольних Україні окремих районів Донецької та Луганської областей, зводять нанівець зусилля РФ по незаконній паспортизації українських громадян", - наголосив посол.

"Ці Рекомендації також зробили токсичним зміст сумновідомого указу президента РФ від 24 квітня. Натомість українські біометричні паспорти набули ще більшої ваги і значення", - зауважив Точицький.

Як повідомляв УНІАН, 24 квітня президент Росії Володимир Путін підписав указ про спрощене отримання російських паспортів жителями тимчасово окупованого Донбасу.

27 квітня він заявив, що Росія може спростити процедуру набуття громадянства для всіх українців, а не тільки для тих, хто проживає на окупованих територіях Донбасу.

29 та 30 квітня в Ростовській області відкрилися два центри видачі російських паспортів жителям окупованих районів Луганської і Донецької областей.

20 червня лідери держав та урядів країн-членів Євросоюзу заявили про готовність не визнавати російські паспорти, видані українцям на окупованому Донбасі.

Сьогодні, 3 жовтня, стало відомо, що Європейська комісія та Європейська служба зовнішніх дій цього тижня надіслали країнам-членам Євросоюзу та іншим країнам ЄС, які не входять у Шенгенську зону, рекомендації щодо здійснення контролю над заявками на отримання віз, що подаються жителям окупованого Донбасу. Згідно з рекомендаціями, жителі Донбасу, які проживають на окупованій території, повинні подавати заяви на отримання віз у консульства країн-членів ЄС, які розташовані на території України, незважаючи на те, який документ вони мають.