Ілюстрація / REUTERS

Європейська комісія та Європейська служба зовнішніх дій цього тижня надіслали країнами-членам Євросоюзу та іншим країнам ЄС, які не входять у Шенгенську зону, рекомендації щодо здійснення контролю над заявками на отримання віз, що подаються мешканцями окупованого Донбасу.

Про це йдеться у повідомленні на сайті Єврокомісії.

Відповідні рекомендації надано на основі висновків Європейської ради від 20 червня 2019 року та запитів країн-членів щодо інструкцій з ідентифікації і невизнання паспортів, виданих на Донбасі після указу російського президента від 24 квітня.

Зокрема, рекомендації містять комплекс єдиних заходів, аби допомогти консульствам країн-членів ЄС встановити фактичні місця легального проживання власників російських паспортів, а також деталі щодо того, яким чином обробляти заяви на отримання віз від мешканців окупованого Донбасу, які мають російські паспорти.

Читайте такожУ Німеччині спростували інформацію про видачу віз мешканцям ОРДЛО з російськими паспортами

Крім того, ці рекомендації мають допомогти забезпечити, аби норми ЄС щодо шенгенських віз правильно і послідовно застосовувалися в РФ та Україні, беручи до уваги той факт, що українські громадяни з біометричними паспортами мають можливість подорожувати в ЄС без віз.

Так, зазначається, що ті мешканці Донбасу, які проживають на окупованій території, повинні подавати заяви на отримання віз у консульства країн-членів ЄС, які розташовані на території України, незважаючи на те, який документ вони мають.

Країни Шенгенської зони у консульствах в РФ і Україні мають надавати всеосяжну та чітку інформацію щодо того, як подавати заяви на візи і де це можна зробити.

"Комплекс критеріїв покликаний забезпечити сприяння консульствам країн-членів ідентифікувати російські паспорти, видані мешканцям неконтрольованих Україною районів Донецької і Луганської областей. Вони можуть стати основою для політики невизнання, яка має бути реалізована країнами-членами при здійсненні їхньої виключної компетенції", - йдеться у повідомленні.

Як повідомляв УНІАН, 24 квітня президент Росії Володимир Путін підписав указ про спрощене отримання російських паспортів жителями тимчасово окупованого Донбасу.

27 квітня він заявив, що Росія може спростити процедуру набуття громадянства для всіх українців, а не тільки для тих, хто проживає на окупованих територіях Донбасу.

29 і 30 квітня в Ростовській області відкрилися два центри видачі російських паспортів жителям окупованих районів Луганської і Донецької областей.

20 червня лідери держав та урядів країн-членів Євросоюзу заявили про готовність не визнавати російські паспорти, видані українцям на окупованому Донбасі.