Генеральний директор Державного концерну «Укроборонпром» Айварас Абромавічус не може займати в Україні державні посади / Фото УНІАН

Такий висновок випливає з коментаря колишнього судді Конституційного суду Литви, який був суддею-доповідачем у справі про конституційність Закону про громадянство Литви, професора конституційного права Вітаутаса Синкявичюса.

В Україні подвійне громадянство заборонено законодавством – тим не менш, отримавши статус українця, генеральний директор державного концерну «Укроборонпром» Айварас Абромавічус зберіг литовський паспорт, яким, за даними джерел УНІАН, активно користується в своїх зарубіжних, навіть службових (!) поїздках. Законодавство Литви у виняткових випадках дозволяє подвійне громадянство, проте ні українським, ні литовським журналістам ніколи не були надані докази того, що міністр економіки часів Порошенка Абромавічус відповідає вимогам для таких виняткових випадків.

За словами професора Синкявичюса, згідно із Законом «Про громадянство» Республіки Литва дійсно існує певна категорія осіб, які мають права на подвійне громадянство. Однак, виходячи з пояснень професора щодо литовського закону, Айварас Абромавічус не відноситься до цієї категорії. «Особи, які мають право на подвійне громадянство, повинні відповідати трьом вимогам. По-перше, вони повинні бути громадянами Литви до 1940 року. По-друге, вони повинні виїхати з Литви до 1990 року. По-третє, вони повинні мати громадянство іншої держави. Тоді вони або їхні діти, онуки і правнуки відповідають вимогам закону. Якщо хоч одна умова відсутня, ні вони, ні їхні діти, онуки і правнуки не мають права на подвійне громадянство», - говорить професор Синкявичюс.

Відео дня

В 2016 році, ще на посаді міністра в уряді Яценюка, Абромавічус посилався саме на цю норму литовського закону, пояснюючи своє небажання відмовитися від другого громадянства: «якщо прадіди виїхали з країни, по-моєму, до 1940 року, то їх нащадки мають можливість зберегти громадянство». Він акцентував, що його предки, «виходячи з даних міграційного департаменту», поїхали до Бразилії.

Тим не менш, згідно з поясненнями литовських конституціоналістів, якщо Айварас Абромавічус і хоче претендувати на два громадянства, то, крім литовського, згідно із законом, це може бути тільки громадянство Бразилії, але ніяк не України.

Читайте такожГлава Укроборонпрому Абромавічус порушує литовські закони, працюючи в УкраїніВтім, як стало відомо УНІАН, Департамент міграції при Міністерстві внутрішніх справ Литовської Республіки неодноразово взагалі відмовлявся надати литовським медіа хоч якісь докази того, що прадідусь Айвараса Абромавичуса відповідає всім трьом умовам, що теоретично дозволило б Абромавичусу мати два громадянства.

Нагадаємо, українське громадянство Айварас Абромавічус отримав в грудні 2014 року, йому його за спрощеною процедурою без перевірок надав колишній президент Петро Порошенко. Абромавічус тоді публічно збрехав, заявивши, що, згідно литовському законодавству, після отримання іншого громадянства, громадянство Литви автоматично анулюється.

Читайте такожАбромавічус "забув" задекларувати ОВДП дружини на 13,5 мільйонів гривень - ЗМІВ 2015 році, відповідаючи на офіційний запит УНІАН, радник Міністра внутрішніх справ Литви Томас Бержинскас повідомив: «Р-н А. Абромавічус є громадянином Литовської Республіки. Таке рішення було прийнято Департаментом міграції при Міністерстві внутрішніх справ, 20-04-2015».

Як відомо, відповідно до українського закону «Про громадянство», одним з обов'язкових умов для прийняття їх в українське громадянство є «надання декларації про відсутність іноземного громадянства (для осіб без громадянства) або зобов'язання припинити іноземне громадянство (для іноземців)». Починаючи з 2014 року і аж до своєї відставки, інформації про те, що Абромавічус подав відповідне клопотання в Литві, міністр економіки не надав.

На початку жовтня 2019 року УНІАН звернувся до нього з новим запитом про те, коли Айварас Абромавічус, як керівник головного стратегічного консорціуму України, подасть відповідні документи про вихід з литовського громадянства.