REUTERS

Український олігарх, який бореться проти рішення про його екстрадицію в США через звинувачення у хабарництві й рекеті, намагається пов’язати лінію свого захисту зі звинуваченнями президента Дональда Трампа і його адвоката Руді Джуліані на адресу Джо Байдена про те, що він тиснув на політиків в Україні. Департамент юстиції США вважає Дмитра Фірташа «членом найвищого ешелону в організованій злочинності Росії».

Його нові зусилля, на думку Foreign Policy, підкреслюють широкі наслідки спроб Джуліані використати Україну для створення розколу в американській політиці. В липні Фірташ провів різкі зміни у своїй вашингтонській команді юристів. Він найняв Джо ді Генова і Вікторію Тоенсінг. Це подружжя тісно пов’язане з адміністрацією Дональда Трампа. Вони часто працювали з Джуліані, коли він шукав в Україні шкідливу інформацію, яку можна було б використати проти політичних суперників американського президента. Вони також брали участь у кампаніях Республіканської партії в 1998 році, коли президенту Біллу Клінтону збиралися оголосити імпічмент.

Читайте такожЛуценко та Шокін підказали Трампу, як "втопити" головного конкурента на виборах у США - BuzzFeed

Відео дня

Залучення Генова і Тоенсінг стало розворотом на 180 градусів від попереднього представництва Фірташа у Вашингтоні. Раніше цю роботу виконував колишній адвокат Клінтона Ленні Девіс. За іронією, Джуліані на початку року під час інтерв’ю для Hill.TV критикував Девіса за те, що він працює на Фірташа. Тому що українського олігарха звинувачують у в’язку з російською організованою злочинністю. Хоча сам Фірташ це заперечує.

Генова і Тоенсінг часто з’являються в ефірі Fox News, де розповідають різні теорії змови про Україну. Минулого року вони повинні були приєднатися до Джуліані в юридичній команді Трампа, щоб захищати президента від розслідування спеціального прокурора Роберта Мюллера вірогідного втручання Росії у вибори США. Але юристи відмовилися від участі через конфлікт з інтересами інших клієнтів.

Фірташ веде тривалу боротьбу проти екстрадиції його з Австрії, де його затримали за ордером США у 2014 році. В липні, здавалося, його історія добігла кінця, коли Верховний суд Австрії дозволив передати українця американським правоохоронцям. Але потім процес зупинився після того, як його захист передав матеріали, які суд назвав «надзвичайно широкими». Тому справу про його екстрадицію відкрили повторно.

Тоенсінг не відповіла виданню, що це за нові матеріали, які отримав австрійський суд. Але свідчення під присягою екс-Генпрокурора України Віктора Шокіна, які використовуються в справі, вказують на те, що захист Фірташа принаймні частково опирається на ті ж твердження, які робить Джуліані.

В заяві, засвідченій нотаріально 4 вересня цього року, Шокін стверджує, що віце-президент США Джо Байден, який тепер збирається змагатися з Трампом за президентське крісло, тиснув на українських політиків, щоб не дозволити Фірташу повернутися в Київ у 2015 році. Тоді суд нижчої інстанції в Австрії відмовив США в екстрадиції олігарха.

Читайте такожТрамп обговорював Байдена з головою Китаю, стенограму засекретили - CNN

Не відомо, чи є якісь докази цьому твердженню Шокіна. Але неназваний чиновник у Вашингтоні сказав Foreign Policy, що США не хочуть бачити Фірташа в Україні, з якою в американського уряду немає договору про екстрадицію. Однак, цей політичний підхід не пов’язаний з Байденом чи його сім’єю.

Не лише Вашингтон вважає повернення Фірташа в Україну небажаним, самі українці теж цього не хочуть. Видання нагадує, що у 2015 році у Києві ходили плітки про можливе повернення олігарха. Тоді міністр внутрішніх справ Арсен Аваков відправив в аеропорт людей, які повинні були затримати його. А український авіапростір закрили для всіх чартерів. Якби Фірташ повернувся в Україну, щоб постати перед судом в той час, як його розшукували США, це стало б причиною додаткового політичного головного болю для тогочасного президента Петра Порошенка. До того ж на той час Київ був надзвичайно залежний від підтримки США у війні проти Росії на Донбасі.

Шокін – центральна фігура у скандалі, який спалахнув через повідомлення інформатора. Трамп і його оточення стверджують, що Байден тиснув на український уряд, вимагаючи звільнення Генпрокурора, щоб нібито захистити від переслідування свого сина Гантера, який працював на українську енергетичну компанію. Шокін повторює це твердження у своїх письмових свідченнях під присягою для справи Фірташа.