10 жовтня 2019 року в Києві вперше відбувся прес-марафон з президентом України Володимиром Зеленським. Захід проходить у приміщенні Kyiv Food Market.

Відео дня

Представники медіа ставлять запитання президенту групами по 10-12 осіб, сформовані за списком акредитації. Групи змінюються щопівгодини.

За словами речниці президента Юлії Мендель, такий прес-марафон може тривати до 10 годин.  

Про що говорив Володимир Зеленський із журналістами; основні тези президента

Про місію на посаді і завершення війни на Донбасі

«Я думаю, що саме це моя місія (на посаді президента) - завершення війни на Донбасі… Саме таким Зеленський залишається і завжди буде залишатися такою людиною».

Гучні справи щодо корупціонерів уже цього місяця

«Ми збираємо наради з правоохоронними органами. У нас крайня точка зараз - 1 листопада... Я їм, чесно сказав, до кінця року».

Зеленський про акції протесту через "формулу Штайнмаєра"

«З приводу і в цілому Майдану... Я нічого цього не боюсь в будь-який момент, в будь-яку секунду, якщо дійсно суспільство не захоче, щоб моя команда продовжувала, щоб я не був президентом, дивіться - кровопролиття не буде. Я дуже спокійно до цього ставлюся. Заспокоїти, але люди повинні знати, що вони оберуть. Вони точно не оберуть тоді припинення війни, і вони точно будуть обирати… на продажному політичному ринку. І вони побачать це меню, а вони зараз можуть подивитися, що за люди є».

Повернення Криму

«Щодо Криму... Я постійно піднімав питання, а чому в Мінську не обговорюється Крим? А чому в "нормандському форматі" не обговорюється Крим? Тобто для мене "нормандський формат" - це ще й можливість вирішення питання Криму, просто повернення його хоча б до обговорення».

Зеленський готовий на прямі перемовини з Путіним

«Ніхто ніколи не забуде жодної людини, яка знаходиться у полоні, за ґратами на території РФ чи в Криму, чи на території тимчасово окупованій - "ДНР", "ЛНР". Поки що у нас існує два списки обміну. Люди, які кримчани, вони всі у списку, про який ми повинні говорити тільки з Росією. Інший список - це люди, які знаходяться на території "ДНР"/"ЛНР", наші люди, це питання теж обговорюється».

Миротворці на Донбасі

«З приводу миротворців - піднімається це питання. Я думаю, що це один з напрямів, який ми будемо обговорювати офіційно в "нормандському форматі". Я вам казав, що я за те, щоб ця місія була на кордоні, може так бути, що вона з'явиться на кордоні між Україною і Росією».

Зеленський про альтернативу "нормандському формату"

«Якщо в цілому ми не зможемо знайти діалог... Якщо ми не зможемо в "нормандському форматі", я це відчую просто як людина, якщо я відчую, що діалогу не буде - діла не буде. Я це відкрито розкажу на "нормандському форматі».

Втручання українських чиновників в американські вибори 2016 року 

«Я не можу відповісти "так" чи "ні". Я не знаю, чи українці втручалися у вибори. Щоб відповісти "так" чи "ні", мені потрібні докази втручання. Я думаю, що українці повинні це розслідувати самі, тому що це наша справа. Щоб ми ніколи у майбутньому не втручалися у вибори в будь-якій країні».

Про українсько-польські відносини

«Ми пам'ятаємо нашу історію, ми не можемо її забувати, але ми повинні розуміти сьогодні, що існує сучасність, сучасні країни, сучасні відносини, сучасні люди, які між собою не повинні сперечатися іноді, якщо це стосується рішення історичних складних питань з обох країн. Я думаю, що попереду нас очікує тільки дружба. Я впевнений у цьому».

Зеленський не оприлюднить стенограми розмов з Путіним

«Я не готовий опубліковувати мої розмови, я навіть не опублікував розмову з паном Трампом... Мої розмови з президентом РФ підкріплені результатом дуже складним - поверненням людей. Я не граюсь в ніякі ігри, які пов'язані з життям людей. Я не буде нічого опубліковувати, тому що я знаю, що це нашкодить продовженню процесу повернення людей і припинення війни».

Продаж землі на першому етапі тільки громадянам України

«Якийсь час ми повинні продавати землі лише українцям. Другий період, коли наші вже купили, коли у нас вже є кредитна ставка та пільги, тоді ми вже зможемо відкрити ринок іншим - іноземним компаніям, які стовідсотково працюватимуть на цій землі, і наші українці там працюватимуть. Але це вже через кілька років».

Уряд відповідальний за продовження співпраці з МВФ

«Вони (Кабінет міністрів – УНІАН) мають нести відповідальність за умови співпраці з Міжнародним валютним фондом і за те, щоб ця співпраця була. Це точно не питання депутатів від «слуг народу».