Будівля МЗС України / REUTERS

У Міністерстві закордонних справ України очікують, що Рада безпеки Організації Об'єднаних Націй ухвалить рішення, яке дозволить вирішувати питання у сфері безпеки і гуманітарні проблеми у Сирії у міжнародно-правовому полі.

Про це йдеться в коментарі МЗС України щодо початку військової операції на північному сході Сирії.

Читайте такожТуреччина обстріляла в'язницю з терористами ІД в Сирії

Відео дня

"В Україні уважно стежать за початком військової операції збройними силами Туреччини на північному сході Сирії. Хочемо нагадати, що конфлікт у Сирії триває не один рік", - йдеться в повідомленні.

При цьому в МЗС вважають, що підтримка окремими країнами режиму президента Башара Асада у Сирії заважає припинити страждання народів, які проживають у Сирії.

"Однією з головних причин неможливості покласти край стражданням народів Сирії є позиція тих країн, які підтримують режим Башара Асада і блокують відповідні рішення Ради Безпеки ООН. Ми очікуємо, що Рада безпеки ООН та її члени, за участю всіх заінтересованих сторін, зокрема й Туреччини, розглянуть це питання на анонсованому на сьогодні засіданні та ухвалять рішення, які дозволять вирішувати проблеми безпекового і гуманітарного характеру в міжнародно-правовому полі", - наголосили в МЗС.

Як відомо, вчора Туреччина почала операцію «Джерело миру» на півночі Сирії, де проживають курди.

Наземному наступу Туреччини передували авіанальоти та артилерійський обстріл території, яку утримують курдські сили. Міністерство оборони Туреччини заявило, що з початку операції на північному сході Сирії військові завдали ударів по 181 бойовій цілі. За даними базованої в Лондоні Сирійської обсерваторії з прав людини, унаслідок ударів турецької авіації загинули щонайменше 15 людей.

Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган заявив, що наступ має на меті створити «безпечну зону», а його ціль – «курдські бойовики» та члени угруповання «Ісламська держава» на півночі Сирії.

Перед цим сили США почали виведення військ з районів, розташованих уздовж сирійського кордону з Туреччиною. Курдські сили, як союзник Штатів в регіоні у боротьбі з угрупованням «Ісламська держава», назвали виведення американських військ з північно-східної Сирії «ударом в спину».