Володимир Зеленський / REUTERS

Більше половини українців вважають, що дії президента України Володимира Зеленського спрямовані, насамперед, на захист загальнонаціональних інтересів.

Про це сказали 54,5% опитаних громадян України у ході дослідження, яке провела соціологічна група Центру Разумкова з 4 по 9 жовтня.

Читайте такожЗеленський представив нового голову Одеської ОДА

Відео дня

Водночас 24,5% респондентів висловили думку, що дії Зеленського насамперед спрямовані на захист власних інтересів та інтересів свого політичного оточення. Значному відсотку – 20,9% - було важко визначитись.

Згідно з результатами дослідження, Зеленський має найвищий рівень довіри (70,5%) серед інших 17-ти політиків.

Наступними у рейтингу довіри є голова Верховної Ради Дмитро Разумков (54%) та прем’єр-міністр Олексій Гончарук (36%).

Соціологи звертають увагу, що лише ці політики мають позитивний баланс довіри-недовіри (тобто частка тих, хто їм довіряє, перевищує частку тих, хто не довіряє).

Недовіру респонденти найчастіше висловлювали екс-генпрокурору Юрію Луценку (йому не довіряють 88% опитаних), колишньому спікеру парламенту Андрію Парубію (83%), екс-президенту Петру Порошенку (80%), політикам Нестору Шуфричу (78%), Вадиму Рабіновичу (76%), Віктору Медведчуку (76%), Юлії Тимошенко (74%), міністру внутрішніх справ Арсену Авакову (72%), колишньому прем’єр-міністру Володимиру Гройсману (70,5%).

Серед державних та суспільних інститутів найчастіше довіра висловлюється до Збройних сил України (75%), президента (70%), волонтерських організацій (69%), Державної служби з надзвичайних ситуацій (64,5%), Національної гвардії (64%), Державної прикордонної служби (63,5%), церкви (61%), добровольчих батальйонів (61%), українських ЗМІ (56%).

Недовіра найчастіше висловлюється ЗМІ Росії (їм не довіряють 76% опитаних), судовій системі загалом (70%), політичним партіям (66%), місцевим судам (65%), комерційним банкам (64%), прокуратурі (64%), державному апарату, чиновникам (63%), Верховному суду (59%), Конституційному суду (57%), Національному антикорупційному бюро України (54%), Спеціалізованій антикорупційній прокуратурі (54%), Національному агентству з питань запобігання корупції (53%), Антикорупційному суду (53%), Національному банку (51%), профспілкам (49%).

Також повідомляється, що дослідження виявило зниження відсотка громадян, які вважають, що події в Україні розвиваються у правильному напрямі. Так, у жовтні таку думку висловили 45% респондентів, тоді як у вересні так вважали 57%. Наразі 29% вважають, що події розвиваються в неправильному напрямі, тоді як у вересні про це заявляли 17%.

Згідно з даними опитування, 34% респондентів дотримуються думки, що Україна здатна подолати наявні проблеми та труднощі протягом найближчих кількох років (у вересні – 41%), 43,5% – що здатна їх подолати у більш віддаленій перспективі (у вересні – 40%), і 10% – що не здатна їх подолати (у вересні – 6%).

У ході дослідження було опитано 2015 респондентів віком від 18 років у всіх регіонах України, за винятком Криму та окупованих територій Донецької та Луганської областей. Похибка вибірки не перевищує 2,3%.