Україна приваблює американських політтехнологів / УНІАН

У колишньому офісі Пола Манафорта в Києві тепер розміщене кафе під назвою «Квіткова мафія». Хлопці й дівчата зі склянками Aperol Spritz ходять від вкритого цвітом бару до тераси перед вхідними дверима. Велична будівля, в якій американський лобіст і колишній соратник Дональда Трампа роками заробляв мільйони, ловить промені осіннього сонця.

Трохи далі вздовж Хрещатику в офісі мера Києва сидить колишній боксер Віталій Кличко. Особистий адвокат чинного президента США Руді Джуліані допоміг йому перемогти на виборах у 2014 році, — пише NRC Handelsblad. Але Кличко був лише одним з багатьох українських клієнтів американця, чия діяльність в країні почалася ще у 2008 році.

Цього тижня Джуліані зізнався, що заробив пів мільйона доларів, даючи поради американському бізнесмену українського походження Леву Парнасу. За лаштунками адвокат Трампа, схоже, укладав угоди з українськими олігархами й корумпованим колишній Генпрокурором України Юрієм Луценком.

Відео дня

Джуліані й Манафорт стали головними дійовими особами так званого «українського скандалу», який тепер може покінчити з президенством Трампа. Вони обоє добре знають всі шляхи в таємничому світі політичних консультантів, радників і технологів, який процвітає в Україні з дня розпаду СРСР. Махінації привели Манафорта у тюремну камеру в США, де він тепер відбуває своє покарання. Джуліані все більше в центрі уваги. Що такі американці шукають серед київських олігархів, політиків і їхніх радників? І як працює цей світ домовленостей, інтриг і конфліктів інтересів?

Читайте такожForeign Policy: Фірташ намагається використати скандал навколо України

У Києві дуже багато технологів з профспілками, курсами лобістів і нагородами. Але зовнішність оманлива, — каже нідерландському виданню Олександр Нойнець.

«Справжні політтехнологи не люблять увагу», - пояснює він.

38-річний українець становить собою щось середнє між денді, панком і традиційним козаком. Його чорна грива зібрана у хвіст на потилиці. Чоловік одягнений в костюм-трійку. Він добре знає з середини світ домовленостей, виборчих маніпуляцій і кампаній з поширення дезінформації. Після багатьох років консалтингової роботи для українських парламентарів і президентів він заснував власну партію минулого року під назвою «Демократична сокира». Таким чином він став клієнтом сам для себе. У своєму офісі, розташованому в просторому підвалі, він розповів виданню про свою професію. Нойнець пояснив, що середньостатистичний пострадянський політик приходить в політичний світ не заради своїх ідей, а заради грошей.

«Зазвичай це хтось, хто вкрав певну суму грошей в 1990-х, а потім купив собі місце в парламенті. Але, потрапивши в парламент, він поняття не має, що робити. Він кидається від точки «а», до точки «б», виголошуючи нісенітниці. А журналісти оточують його і ставлять запитання, на які у нього немає відповідей», - пояснив він.

Саме тому на сцену виходять розумні консультанти, яких у пострадянському світі називають «політичними технологами».

«Політтехнолог забезпечує політиків більш глибокими словами й діями, які мають значення», - додав Нойнець.

Читайте такожAmerican Interest: Україна найбільше постраждає від скандалу навколо Трампа

Для досягнення цього у консультантів є два інструменти: так званий «білий» і «чорний» піар. Перший передбачає, що клієнта потрібно хвалити перед аудиторією, говорити щось в дусі: «Агов, народе, цей чоловік дійсно чудовий! Голосуйте за нього!». Нойнецю не подобається.

«Насправді ти просто брешеш людям від імені когось іншого. На додачу, я не дуже поважаю своїх клієнтів і не хочу хвалити їх», - пояснив він, додавши, що віддає перевагу «чорному» піару, який дозволяє майже завжди говорити правду.

Потрібно говорити виборцям: «Бачите, наш опонент абсолютно нікудишній і ось чому». Чорний піар дуже популярний серед політтехнологів України. В 1990-х роках українські політики здебільшого наймали консультантів з Москви. Але коли Путін прийшов до влади, політичне життя в Росії скоротилося, а разом з ним і кількість таких професіоналів. Тож американські технологи заповнили цю нішу в Києві. Особливо такі діячі, як Пол Манафорт, які збудували чудові зв’язки в регіоні.

«Як і у Вашингтоні, політичне життя в Україні вирує. А ще ми так само любимо театр», - каже Нойнець, тріумфально піднявши руки.

«Тут Дикий Захід чи Дикий Схід, якщо хочете», - додає він.

Джейсон Джей Смарт може це підтвердити. Консультант багато років працював у Вашингтоні навіть під час президентських кампаній. Хоча імена своїх клієнтів називати відмовляється «з міркувань конфіденційності». У 2015 році Смарт відкрив офіс в Києві. Мотивом здебільшого були гроші.

Читайте такожЛуценко та Шокін підказали Трампу, як "втопити" головного конкурента на виборах у США - BuzzFeed

«У Вашингтоні можна заробити 5 тисяч доларів за місяць, яких ледве вистачає для покриття всіх витрат», - розповів він під час телефонної розмови, додаючи, що робота не постійна. Багатьом політтехнологам доводиться затягувати пояси у період між виборами.

«В Києві можна легко заробити 9 тисяч доларів. І жити тут значно дешевше», - пояснив Смарт, який називає себе «експертом з вбивства героїв і завдання шкоди репутації». Він теж спостерігав за тим, як в Україні впродовж років зростав попит на політтехнологів.

«А професія ж дуже проста. Потрібні лише три речі: жертва, виконавець і аудиторія», - сміється він.

Сергій Лещенко теж добре знає трюки гри. Колишній журналіст, депутат і радник президента Володимира Зеленського один з тих, кого пов’язують з початком «українського скандалу». У 2016 році він опублікував документи, які викрили зв’язок між корумпованим проросійським президентом Віктором Януковичам і Полом Манафортом, який тоді був головою виборчого штабу Трампа. Лещенку також довелося мати справу з Джуліані минулої весни. Особистий адвокат американського лідера атакував його і називав «ворогом президента Трампа».

Одягнений у жовтий гольф, довготелесий колишній депутат всівся у крісло модного ресторану. Він поводився дуже енергійно, поки замовляв собі пасту.

«Мене згадують в кожній повістці для Джуліані. Я б хотів дати свідчення перед Конгресом. Але ніхто мене не запрошує. Оскільки я іноземець, то й не маю великого значення для американської судової системи», - поскаржився він виданню.

Читайте такожЛуценко заявив, що Лещенку "світить" підозра: нардеп відповів

Лещенко злий на Джуліані. Атаки американця призвели до того, що йому довелося добровільно піти з команди Зеленського. За його словами, він не хотів, щоб новий президент України почав свою роботу з конфлікту з Білим домом. Лещенко переконаний, що атаки республіканців проти нього почалися з вини його запеклого ворога в Україні – колишнього Генпрокурора Юрія Луценка. Як виявилося, останній вів справи з Джуліані, допомігши поширити республіканські теорії змови. Лещенко швидко знайшов фото Луценка поруч з вишкіреним Джуліані й показав нідерландським журналістам.

Після розпаду СРСР уряд США і громадянське суспільство підтримували українську економіку й народ серйозними вливаннями. Після анексії Криму американські відносини з Росією досягли найнижчої точки. А Україна стала критично важливим союзником США у політиці щодо Росії. В обмін на реформи Київ отримує подарунки, позики й військову допомогу. Побічною дією цих інтенсивних двосторонніх відносин стало те, що олігархи й політики почали використовувати цю взаємодію для власних політичних і особистих інтересів.

Український президент Володимир Зеленський, який почав свою роботу весною, позиціонує себе як аутсайдер. Однак, його команда добре знається на старих іграх. На початку року стало відомо, що американський лобіст заплатив 70 тисяч доларів піар-агенції в США для того, щоб вона «покращила імідж Зеленського». Маркус Коен, як виявилося, підтримував хороші зв’язки з близьким соратником Зеленського Ігорем Бакановим, який нещодавно очолив СБУ. Коен згодом заявив, що він заплатив за піар з власної кишені, тому що захоплюється Зеленським. Але справа лишається розмитою. Лещенко переконаний, що новому президенту України не потрібен піар. Адже журналісти вже вишиковуються в чергу перед його дверима.

Читайте також"Колосальна корупція": Трамп назвав причини блокування грошової допомоги Україні

Як судова система України реагує на це болото розмов і наклепів? Донедавна вона із задоволенням брала участь в інтригах американських республіканців. Юрій Луценко і його попередник Віктор Шокін були глибоко залучені в ігри Джуліані. В країні, де прокурори поводяться мов «ділки», незалежні мисливці на хабарників просто незамінні для викриття правди. Дарія Каленюк з Центру протидії корупції проводить розслідування з часів Революції Гідності й багато розмірковує про судову реформу. В п’ятницю увечері вона провела кілька інтерв’ю, пояснюючи всю складність інтриг в Україні.

«Прокуратура – це наріжний камінь корупції», - каже вона. Впродовж останніх років її команда розслідувала проблеми, які тепер грають роль в американському процесі імпічменту. Каленюк роздратована кампаніями в США, мета яких очорнити Україну. Але Трампу, схоже, байдуже. Під час скандальної розмови із Зеленським, через яку почалася процедура імпічменту, він назвав звинуваченого в корупції Генпрокурора Віктора Шокіна «прекрасним прокурором». Тепер слідство відкрите і проти Луценка, який покинув територію України, виправдавшись поїздкою в Лондон для вивчення англійської мови.