ГПУ не має претензій до друзів Гладковського / фото УНІАН

Прокуратура просить звільнити від відповідальності за несплату податків фігурантів скандалу про розкрадання в оборонній сфері Андрія Рогозу та Віталія Жукова.

Про це йдеться у відповіді Генеральної прокуратури на запит Української правди.

"За результатами розслідування 26.07.2019 до Шевченківського районного суду м.Києва направлені клопотання про звільнення від кримінальної відповідальності Ж. та Р… на підставі ч. 4 ст. 212 КК України, а саме у зв’язку зі сплатою податків", - йдеться в повідомленні.

Відео дня

Слідство Головної військової прокуратури встановило, що Рогоза та Жуков фактично керували фірмою "Оптимумспецдеталь" та сприяли ухиленню компанією від сплати податків на суму 26,6 мільйона гривень.

Читайте такожГПУ оголосила підозру керівнику компанії, що фігурує в розслідуванні про розкрадання в оборонці

Однак обвинувачені у повному обсязі відшкодували збитки.

Засідання судів, які мали звільнити Рогозу і Жукова від відповідальності, були призначені на 2 та 18 вересня відповідно. Однак на сайті судової влади не зазначено, чи відбулись засідання, рішення стосовно чоловіків наразі не оприлюднені.

Стаття, яка дозволила Жукову і Рогозі уникнути покарання, передбачає, що порушники мали сплатити податки та відшкодувати збитки до того, як їм оголосять підозру.

Жукову та Рогозу повідомили про підозру одразу після оприлюднення журналістського розслідування про корупційні схеми, у березні 2019 року. На той момент слідство прокуратури тривало вже 3 роки.

Як повідомляв УНІАН, 25 лютого проект "Наші гроші з Денисом Бігусом" оприлюднив розслідування, в якому йшлося про те, що син тодішнього першого заступника секретаря РНБО Олега Гладковського Ігор нібито причетний до схем масштабного розкрадання бюджетних коштів в оборонному комплексі.

У розслідуванні стверджується, що Гладковський-молодший і його партнери вступили в змову з чиновниками. Вони скуповували запчастини до військової техніки та озброєння у російських контрабандистів, а також на складах української армії. Ціни на запчастини, які часто не відповідали стандартам якості, були завищені в рази. Цей "товар" за змовою з керівництвом "Укроборонпрому" продавали на оборонні заводи. Таким чином група нібито отримала від "Укроборонпрому" не менш як 250 млн грн. Олега Гладковського журналісти називали другом екс-президента Петра Порошенка і "смотрящим за оборонкою".

4 березня Порошенко підписав указ про звільнення Гладковського.

САП відкрила кримінальне провадження для перевірки оприлюднених журналістами фактів про мільйонні угоди в оборонній сфері.

4 березня журналісти оприлюднили нову частину розслідування щодо закупки комплектуючих за завищеними цінами для підприємств "Укроборонпрому", згідно з яким діючий керівник держконцерну Павло Букін і Гладковський нібито отримували "відкати" за поставки висотомірів для ремонту в Україні Ан-26 з Казахстану.

Читайте такожГладковському одягнули електронний браслет - адвокат

11 березня журналісти оприлюднили ще одну частину розслідування, згідно з яким НАБУ в грудні 2016 року вважало підозрілими контракти компанії "Оптімумспецдеталь" з Харківським бронетанковим заводом і внесло її в список фірм з ознаками фіктивності, але пізніше викреслило з цього списку. За даними журналістів, за таке рішення НАБУ нібито брало хабарі.

12 березня ДБР відкрило провадження за фактами можливих зловживань службовими особами Генпрокуратури, СБУ, фіскальної служби і НАБУ при розслідуванні справ про махінації в оборонній сфері (ч. 3 ст. 368 Кримінального кодексу).

5 липня стало відомо, що Гладковський очолив корпорацію "Богдан". 19 липня в корпорації "Богдан" заявили, що Гладковський перебуває за кордоном і не зможе прибути на допит в НАБУ.