Врегулювання конфлікту залишається головним пріоритетом для Німеччини / фото УНІАН

У Федеративній Республіці Німеччина закликали сторони на Донбасі розвести сили від лінії розмежування з метою втілення так званої «формули Штайнмаєра».

Про це йшлося під час розмови міністрів закордонних справ Німеччини Гайко Мааса і Литви Лінаса Лінкявічюса щодо ситуації на сході України, повідомляє Міністерство закордонних справ ФРН.

«Врегулювання конфлікту залишається головним пріоритетом для Німеччини, оскільки потенційний мир повинен мати позитивний вплив на увесь регіон», - йдеться у повідомленні.

Відео дня

У відомстві нагадали, що Німеччина і Франція нещодавно виступили за проведення саміту у «нормандському форматі».

«Маас переконаний, що такий саміт може міг би принести відчутний прогрес для населення. З цієї причини він знову сьогодні звернувся до обох сторін нарешті дотримуватися погодженого режиму припинення вогню та втілити розведення. Оскільки лише потім «формула Штаймаєра» може бути реалізована на практиці і відновлено здійснення Мінського процесу», - наголосили в німецькому МЗС.

Читайте такожСША закликають Росію звільнити засудженого в "ДНР" українського журналіста Асєєва

Як повідомляв УНІАН, 1 жовтня президент України Володимир Зеленський заявив, що українська сторона на переговорах Тристоронньої контактної групи в Мінську відповіла на лист спеціального представника ОБСЄ Мартіна Сайдіка, що погоджує так звану «формулу Штайнмаєра».

Глава держави сказав, що ця формула має бути імплементована в новий закон про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей, оскільки чинний закон про особливий порядок самоврядування Донбасу діє до 31 грудня 2019 року.

За словами Зеленського, новий закон Верховна Рада розроблятиме в тісній співпраці та при публічному обговоренні з суспільством і що в ньому не буде перейдено жодної «червоної лінії».

16 жовтня президент України повідомив, що про імплементацію так званої «формули Штайнмаєра» в новий закон про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей зарано говорити до припинення вогню, обміну полоненими та розведення військ на Донбасі.