За колишнім міністром Абромавичусом тягнеться шлейф банкрутів-банків, заявив нардеп Дубінський / фото УНІАН

Народний депутат України Олександр Дубінський нагадав генеральному директору "Укроборонпрому" Айварасу Абромавичусу про його інвестиційне минуле.

"По суті генеральним директором "Укроборонпрому" обраний "чорний банкір", - передає слова Дубінського литовське видання lrytas.lt.

"Якщо взяти всі інвестиції Абромавичуса в українські підприємства, то всі інвестиції, які він зробив, закінчилися банкрутством. "Надра Банк" - банкрут. "Платинум Банк" - банкрут. "Південний" - банкрут. Це не бізнес. Це стерв'ятник. Зайти у капітал, отримати доступ до системи управління, подивитися, що за активи, покласти банк або взяти участь у тому, щоб його поклали, а потім розграбувати активи", - заявив заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики Олександр Дубінський.

Відео дня

Читайте такожАбромавичусу загрожувала кримінальна відповідальність за корупцію - нардеп

Депутат нагадав, що такий же шлейф банкрутів-банків тягнеться за колишнім міністром Абромавичусом і в Росії. Народний обранець звернув увагу на факт того, що низка російських банків, які інвестував холдинг East Capital, на сьогодні є або проблемними, або банкрутами.

FIA bank був зареєстрований в місті Тольятті, Росія. Абромавічус та його бізнес-партнери контролювали 17,45% капіталів у банку. У 2016 році банк був визнаний банкрутом. За даними регулятора, значення нормативів достатності капіталу FIA bank опустилося нижче від 2%, а розмір власних коштів - нижче за мінімальне значення статутного капіталу на дату державної реєстрації кредитної організації. Про такі тенденції свідчать ще кілька прикладів. Наприклад, "Акибанк" зі штаб-квартирою в Набережних Челнах, Республіка Татарстан, де East Capital також володіє 17,92% акцій. У банку спекулювали з нормативними резервами, "вимивали" грошові кошти з лізингової компанії, щоб погасити кредити інших проблемних позичальників "Акибанку". Також відбувалася фальсифікація фінансової звітності та фінансового стану банку. East Capital також володів акціями азіатсько-тихоокеанського банку, який був санований регулятором "Пробізнесбанку", що був позбавлений ліцензії.