Ілюстрація / REUTERS

Поки Україна і НАТО заявляють про перехід на новий формат відносин, питання членства давно зависло в повітрі і жодної конкретики не відбувається.

Головний консультант відділу військової і військово-економічної політики Національного інституту стратегічних досліджень Микола Белесков в своєму блозі на сайті "Сьогодні" назвав два варіанти розвитку подій.

Читайте такожЕстонія підтримує вступ України в Євросоюз та НАТО

Відео дня

У першому випадку Київ може спокійно, без зайвих "криків" про вступ до НАТО, займатися необхідними реформами і справою підкріпити своє прагнення потрапити в військовий союз.

"Власне у зовнішній політиці України в найближчий період чекають тільки дві альтернативи. У першому випадку наша держава і далі де-факто позаблокова, але продовжує рухатися в НАТО. В Альянсі нам не кажуть "так", але і категоричного "ні" немає. Тим часом наша держава, в тому числі виконуючи на практиці закон про національну безпеку, реформує ефективно свій сектор безпеки і оборони. Як наслідок, у нас є аргументи навіть для найбільш затятих скептиків щодо української євроатлантичної інтеграції – ми не на словах, а на ділі рухаємося в НАТО", – написав Белесков.

Але є і неприємна альтернатива: якщо Україна буде провалювати свої реформи, то на Заході буде дедалі більше прихильників примирення з Росією.

"Що більше в Україні будуть виникати проблеми з реформами, то все більше на Заході (особливо в Західній Європі) буде прихильників геополітичного modus vivendi з РФ. Відповідний план примирення, в тому числі, можна організувати через припинення політики відкритих дверей НАТО, на що Україні буде дуже важко впливати. Тут власне і важливий момент – прихильникам євроатлантичної інтеграції України треба боятися більше саме такого сценарію з формального припинення політики розширення НАТО, а не примирення України та РФ, і відмови першої від членства в НАТО з поверненням до позаблоковості. Останнє буде зробити значно важче в умовах неготовності РФ відмовитися від політики тиску на Україну, включаючи створення військової інфраструктури поблизу кордонів нашої країни. В іншому випадку будь-яка свідома влада в Україні просто не зможе поставити на порядок денний питання позаблоковості", – підкреслив експерт.