Володимир Зеленський разом з дружиною Оленою вшанували пам’ять жертв Голодомору 1932-1933 років в Україні / фото president.gov.ua

Президент Володимир Зеленський разом з дружиною Оленою Зеленською вшанували пам’ять жертв Голодомору 1932-1933 років в Україні.

Як повідомляє прес-служба глави держави, президентське подружжя поклало пам’ятні колоски скорботи до пам’ятного знаку жертвам Голодомору, що на Михайлівській площі у Києві.

Володимир та Олена Зеленські вшанували пам'ять загиблих хвилиною мовчання.

Відео дня
Володимир та Олена Зеленські вшанували пам'ять загиблих хвилиною мовчання / фото president.gov.ua

«26 людей щохвилини – стільки гинуло від штучного голоду. Зникали не лише сім’ї, а й цілі села...» Значення цих слів і масштаби цифр зі статті на сайті Музею Голодомору паралізують. Це було цілеспрямоване та цинічне винищення мого народу, яке неможливо зрозуміти та прийняти. Свічка у вікні сьогодні надвечір – наш спомин і молитва про кожного з мільйонів померлих тоді... Голодомор в Україні 1932-1933 років офіційно визнали геноцидом українського народу 16 країн. Низка держав у офіційних зверненнях засудили Голодомор як акт винищення людства, вчинений тоталітарним сталінським режимом, або вшанували пам'ять його жертв. Ми продовжимо робити все, щоб ні 86 років, які минули, ні десятиліття ганебного замовчування трагедії не стерли пам'яті українців, не послабили нашої скорботи, і щоб якомога більше людей в усьому світі розділили її з нами.

Допис, поширений Olena Zelenska (@olenazelenska_official)

Як повідомляв УНІАН, в Україні сьогодні вшановують пам’ять жертв Голодомору 1932-1933 років.

Цього року виповнюються 86-ті роковини Голодомору – злочину, що був організований більшовицьким тоталітарним режимом.

Читайте такожДень пам’яті жертв Голодоморів: у центрі Києва будуть змінені маршрути наземного транспорту

Питання кількості людських втрат України від Голодомору досі залишається відкритим. Більшість науковців відстоює число вбитих понад 7 мільйонів осіб в УРСР та 3 мільйони українців в інших регіонах СРСР: на Кубані, в Центрально-Чорноземній області, Поволжі та Казахстані.

Разом з тим, згідно з даними Інституту демографії та соціальних досліджень імені Птухи НАН України, втрати населення на території України через надсмертність під час Великого Голоду становили 3,9 млн осіб.

За регіональним розподілом втрат, із тогочасних 7 областей, які входили до складу України, найбільше потерпіли Київська та Харківська області. У кожній з них передчасно померли понад 1 млн осіб.

Крім того, за даними дослідників, у пікові місяці Голодомору щохвилини в Україні помирали 24 особи, щогодини – 1 тис. 440, щодоби – 34 тис. 560.

У ХХ столітті українці пережили три голодомори: 1921-1923, 1932-1933 і голод 1946-1947 років. Однак наймасштабнішим був Голодомор 1932-1933 років – геноцид українського народу, здійснюваний тоталітарним комуністичним режимом СРСР.

До Дня пам’яті жертв голодоморів в усіх населених пунктах України, а також в інших країнах, відбудуться жалобні заходи.

У Києві основні заходи пройдуть на території Національного музею Голодомору-геноциду. Як повідомили в Офісі президента, Володимир Зеленський візьме участь у заходах до Дня пам’яті жертв голодоморів. 

“У суботу, 23 листопада, о 15:40 Президент України Володимир Зеленський візьме участь у заходах зі вшанування пам’яті жертв голодоморів”, - йдеться в повідомленні.

О 16.00 буде оголошено загальнонаціональну хвилину мовчання, після якої розпочнеться акція «Засвіти свічку пам’яті!». Традицію ставити запалену свічку у вікнах своїх осель на знак вшанування виморених голодною смертю ініціював у 2003 році відомий історик, політолог, дослідник Голодомору Джеймс Мейс.

Також у храмах відслужать поминальні панахиди за загиблими внаслідок голодоморів в Україні.

На державному рівні Голодомор 1932-33 років визнали геноцидом 16 країн. Також у багатьох країнах геноцид українців засудили на регіональному та муніципальному рівнях.